latinica  ћирилица
21/03/2018 |  21:28 ⇒ 22/03/2018 | 07:32 | Autor: RTRS

Sava i dalje u blagom porastu (FOTO)

Sava i danas prijeti domaćinstvima. Nakon novih snježnih padavina, vodostaj je u blagom porastu.

Voda je prvo prodrla u kuće u Kobašu. Poplavljena su imanja porodica koje ovdje decenijama žive, i komšija koji su u ratu doselili iz Sanskog Mosta i Vozuće.

Sreća u nesreći je, kažu, što je za razliku od katastrofalne 2014. voda polako nadolazila, pa su uspjeli spasiti velik dio stvari. Poplavljenom Predragu Mišiću i ostalim nevoljnicima sve vrijeme pomažu predstavnici opštinskih i republičkih institucija po preciznim uputstvima Kriznog štaba.

“Svaki sat dolaze, obilaze, pitaju šta treba. Donijeli su pumpe, čizme i ogrev. Јer, ima ljudi bez ogreva, pa i to obezbijede i dovezu”, priča Mišić.

Nekolicina starih ljudi, iako im je voda u kući, odbija evakuaciju. Spasioci su im dostavljaju potrepštine i dežuraju nedaleko od tih objekata. Olakšavajuća je okolnost što u svim kućama ima vode za piće, električne energije i telefonskog signala.

Srbac-poplave (Foto: RTRS)

U Odjeljenju za upravu i opšte poslove Opštine Srbac kažu da rade ono što je potrebno.

"Rijeku je nemoguće savladati, nepredvidiva je. Ali činimo ono što možemo, brinemo o ljudima, evakuišemo stoku, tu smo da pomognemo da prežive ove teške momente”, kaže načelnik ovog Odjeljenja Duško Mitrić.

Pod vodom je više od 2.000 hektara obradivih površina. Uz put Srbac-Derventa poplavljene su desetine vikendica. Na nekim dionicama voda se međuopštinskoj saboraćajnici približila na metar.

Mještani Kobaša i Bajinaca očekuju da im Vlada Republike Srpske materijalno pomogne, kao i prije četiri godine. Nadaju se da će uskoro biti pročišćen postojeći i napravljen novi kanal, što bio znatno smanjilo mogućnost da i narednih godina svjedočimo ovakvim nevoljama.

Sa jučerašnjih 874 centimetara, danas je porasla na 886. To je 31 centimetar više od rekorda izmjerenog 1974. godine. Zato mještani Srpca s oprezom posmatraju situaciju u Gradišci, jer se boje da bi upravo to povećanje moglo stići i do njih.

Poplave u Srpcu (Foto: RTRS)

Voda je prodrla u 17 porodičnih kuća u opštini Gradiška. Tri su u mjesnoj zajednici Gašnica, gdje je intervenisala i Civilna zaštita. U nebranjenom području evakuisano je nekoliko domaćinstava, a odbrambeni nasip u gradu odoljeva rekordno visokom vodostaju.

Danas je najsloženija situacija u Gašnici gdje se Sava izlila preko saobraćajnice. U dijelu Gašnice čamac je sada jedino prevozno sredstvo. Osim za evakuaciju, prevozi đake i doprema najosnovnije namirnice zaplavljenim domaćinstvima.

Voda je poplavila i domaćinstva u Bistrici. Od jutros Civilna zaštita evakuiše stoku i doprema hranu. I najugroženija domaćinstva su zbrinuta.

"U dvije kuće smo izvršili evakuaciju dvije starije osobe koje smo morali da prevezemo na suvo jer su jednostavno bile odsječene", izjavio je Slobodan Knežević, šef Odsjeka civilne zaštite Gradiška.

Iako Sava i dalje blago raste, načelnik opštine Gradiška, Zoran Adžić, kaže da nema mjesta strahu, prvenstveno kada je riječ o gradskom jezgru.

Gašnica- Sava se izlila preko saobraćajnice (Foto: RTRS)

"Mogu slobodno reći da je svaki nasip, nizvodno prema Dolini i Srpcu i uzvodno prema Orahovi, stabilan i sve crpne stanice su u funkciji", dodaje Adžić.

Prema prognozama hidrologa, vodostaje Save na području Gradiške biće u opadanju.

U Donjoj Gradini još je zaplavljeno jedno grobno polje Vrbe i Topola užasa, koji se nalaze na obali rijeke Save van branjenog područja.

U "Vodama Srpske" kažu da je tokom prošle godine u objekte zaštite od poplava u Republici Srpskoj uloženo 12,4 miliona maraka.

Nasip ugrožen klizištem u Kozarskoj Dubici na vrijeme je saniran i izdržao je nalet nabujale Moštanice. U ovoj opštini ukinuta je odluka o vanrednom stanju. Pojavila su se dva nova klizišta na Savskom nasipu u mjestu Mlinarice, ali ne ugrožavaju domaćinstva.

U Brodu je na snazi redovna odbrana od poplava. Nekoliko domaćinstava u nebranjenom području je pod vodom.

I u Šamcu je na snazi redovna odbrana od poplava.

U Semberiji je vodostaj Save 716 centimetara. Naraste li za 34 biće uvedene vanredne mjere. Za razliku od Save, Drina je u odnosu na jučerašnji dan niža za gotovo pola metra.

Iz Voda Srpske uvjeravaju da razloga za paniku nema. Izgrađeni su novi nasipi, a oštećenja na starim sanirana. Rizika od prelijevanja ili probijanja nasipa, kažu, nema. Sve glavne pritoke Save - Drina, Vrbas, Bosna nisu na visokim vodostajima i kote se drže ispod redovnih odbrana od poplava.

Iz Voda Srpske podsjećanje da je objekte zaštite od poplava u Srpskoj samo u prošloj godini uloženo 12,4 miliona maraka, i da nastavljaju izgradnju nasipa i vodoprivrednih objekata, od čega je najznačajniji onaj na rijeci Drini.