latinica  ћирилица
24/03/2018 |  11:41 ⇒ 11:42 | Autor: SRNA

Obaviti detaljan pregled pčelinjih društava

Predsjednik Društva pčelara Novi Grad Miloš Odžić smatra da je ova godina povoljnija za pčelare od prethodne s obzirom da je bilo manje gubitaka i preporučio pčelarima da obave detaljan pregled pčelinjih društava čim to dozvole vremenske prilike.
Pčelarstvo - Foto: RTRS
PčelarstvoFoto: RTRS

Odžić je rekao Srni da je mali broj pčelara u ovoj opštini imao gubitke tokom zime, njih pet do 10 odsto, što je znatno manje nego prošle godine.

"Vremenske prilike su zaustavile razvoj pčelinjih društava, jer smo u januaru imali više temperature vazduha nego što je to bio slučaj u februaru i tokom skoro cijelog marta. U takvim situacijama zaustavlja se razvoj pčelinjih društava koji je počeo već u januaru", rekao je on.

On upozorava da posljedica toga može biti manji broj pčela tokom smjene generacija, koja je u toku.

"Zato je bila potrebna stalna kontrola količine hrane, koju pčele troše više kada se razvijaju legla, a čak je trebalo održavati temperaturu povoljnu za ovaj proces zbog hladnih dana", rekao je Odžić.

On je naveo da je Društvo pčelara organizovalo predavanje o proljećnom razvoju pčelinjih društava i novim tehnologijama u oblasti pčelarstva, koje će biti održano iduće sedmice.