latinica  ћирилица
03/04/2018 |  08:03 ⇒ 19:30 | Autor: RTRS

U Banjaluci prijem povodom Dana policije, u Bijeljini i Zvorniku pomeni (FOTO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač organizovao je danas u Banjaluci, povodom 4. aprila - Dana policije Srpske, prijem za penzionisane policijske službenike.

Lukač je rekao da penzionisani pripadnici Ministarstva imaju mogućnost da dobiju legitimacije kakve je danas u Banjaluci uručio penzionisanim policajcima.

On kaže da penzionisani policajci mogu da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ da im bude izdata legitimacija penzionisanog pripadnika MUP-a.

"Razgovarali smo i evocirali policijske uspomene i ovo je znak da nećemo i ne želimo da zaboravimo penzionisane pripadnike MUP-a", naveo je Lukač nakon prijema.

Penzionisani policajac Ilija Kovačević, koji je već osam godina u penziji, rekao je da se i danas osjeća kao pripadnik MUP-a Srpske, čijem je rukovodstvu zahvalio za prijemu.

On je rekao da je za njega bio izazov biti policajac i poručio mladim kolegama da je, osim školovanja, važna i praksa za postizanje uspješnih rezultata.

Penzionisani policajac Mirko Vuković čestitao je Dan policije svim aktivnim i penzionisanim radnicima MUP-a.

Prijemu je prisustvovao i direktor Policije Srpske Darko Ćulum.

U Bijeljini je danas, povodom obilježavanja Dana policije Republike Srpske, služen parastos za 14 policajaca poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu sa ovog područja i položeno cvijeće na spomen-obilježje ispred zgrade bijeljinske Policijske uprave.

Nakon služenja parastosa i podsjećanja na poginule policajce, na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića pokaznu vježbu izveli su pripadnici Јedinice za podršku ove policijske uprave, a građani su imali priliku da vide taktičko-pokazne vježbe, te izložbu policijske opreme i službenih vozila.

Bijeljina-pomen stradalim policajcima (Foto: SRNA)

Načelnik PU Bijeljina, Žarko Ćosić, rekao je da je obilježavanje Dana policije, svečan događaj koji pokazuje kontinuitet u radu policije tokom posljednjih 26 godina.

- Za sve ove godine bilo je i teških situacija, ali u posljednje vrijeme se podmalđujemo i kadrovski i opremom. Generacije koje su stvarale ovu policiju polako odlaze, a dolaze mladi pripadnici policijskih snaga koji su obučeni i spremni na sve izazove - rekao je Ćosić.

Dan policije obilježen je i u Zvorniku sjećanjem na policajca Dragana Đurića koji je poginuo u terorističkom napadu na Policijsku stanicu prije tri godine, služenjem pomena i polaganjem vijenaca na spomen-ploču 11 poginulih policajaca u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Zvornik-pomen stradalim policajcima (Foto: SRNA)

Načelnik PU Zvornik Goran Abazović rekao je da nikada neće biti zaboravljeni poginuli policajci, koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

- Ovo je prilika da sa predstavnicima lokalne zajednice i boračkih udruženja položimo cvijeće na spomen-ploče naših poginulih kolega koji su dali živote za Republiku Srpsku - naveo je Abazović.