latinica  ћирилица
05/04/2018 |  16:42 ⇒ 06/04/2018 | 08:47 | Autor: RTRS

Prvi sastanak Implementacionog odbora Vlade i Unije udruženja poslodavaca

U Banjaluci je danas održan prvi sastanak Implementacionog odbora Vlade i Unije udruženja poslodavaca, s ciljem praćenja realizacije mjera definisanih Memorandumom o zajedničkim politikama zaključenim krajem prošle godine.

Zaključeno je da je većina planiranih mjera za prvi kvartal ove godine realizovana, ili je u postpuku realizacije. To je početak realizacije trogodišnjeg plana, čiji je cilj oporavak privrede, fiskalna konsolidacija i oporavak javnog sektora.

"Cilj je da osnažimo i rasteretimo privredu i realni sektor, poboljšamo položaj radnika i poslodavaca i putem novih zapošljavanja zaustavimo odlaske kvalifikovane radne snage", navela je Golićeva

Za poslodavce je najvažnija mjera, koja je planirana u prvom kvartalu, regulisanje dugovanja Fonda zdravstvenog osiguranja prema poslodavcima, po osnovu bolovanja radnika dužih od 30 dana. U narednih 10-ak dana dvije strane bi trebalo da potpišu Protokol, kojim će biti regulisano izmirenje svih obaveza fonda do kraja juna.

Iz Vlade su istakli da je realizovano nekoliko mjera. Usvojeni su Zakon o izmirenju novčanih obaveza u poslovnim transkacijama i Akcioni plan zapošljavanja, a u narednom periodu fokus će, kažu, biti na kontorli provođenja zakona. S tim ciljem, biće izabran novi Odbor za praćenje poreskih pitanja i prošireno Koordinacioni tijelo za inspekcijski nadzor.

Ipak, za poslodavce najvažnije pitanje ostaje smanjenje oporezivanja rada. Blago smanjenje očekuju do kraja ove godine, ali za ozbiljnija rasterećenja potrebne su, kažu, i ozbiljnije reforme. Imaju i konkretan prijedlog.

"Ono što smo dogovarali jeste da, ako budemo imali povećan prihod od poreza i doprinosa, da se u skladu s tim iznosom na kraju godine smanje porezi i doprinosi", rekao je Škrebić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Dragutin Škrebić dodaje da je povećanje stope PDV-a dio i reformske agende, ali da to nije realno očekivati do kraja ove godine. Naredni sastanak najavljen je za kraj aprila, kada bismo, kako je najavljeno, mogli čuti i neke konkretnije mjere.