latinica  ћирилица
11/04/2018 |  07:49 ⇒ 08:00 | Autor: RTRS

Amerikanci u Sredozemlje šalju udarnu grupu mornarice

Američka mornarica će ka Sredozemnom moru poslati nosač aviona "Hari Truman", sa još sedam ratnih brodova, prenose agencije.

U saopštenju Mornarice Sjedinjenih Američkih Država navedeno je da će "Hari Truman", zajedno s ostalim brodovima, krenuti iz luke Norfolk i da će djelovati u sklopu Pete i Šeste američke flote.

Grupu čine raketna krstarica "Normandija", raketni razarači "Arli Berk", "Balkelej", "Forest Šerman" i "Faragut", a njima će se pridružiti razarači "DŽejson Danam" i "Salivans".

Brodove koji će na put krenuti u pratnji borbenih aviona pri Prvoj komandi vazdušnih snaga, uključujući 6.500 pripadnika, jednim dijelom pratiće i njemačka fregata "Hesen".

Ambasadori Rusije i SAD pri UN, Vasilij Nebenzja i Niki Hejli, razmenili su juče teške riječi na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija povodom navodnog napada hemijskim oružjem na pobunjenički grad Dumu u Siriji.

Američka ambasadorka Niki Hejli uzvratila da će SAD "odgovoriti", bilo da Savet bezbednosti odluči da deluje povodom tog napada ili ne, prenosi Rojters.

Hejlijeva je poručila da se "stiglo do trenutka kada svet mora da vidi ostvarenje pravde".

Američki predsjednik Donald Tramp juče je snažno osudio napad hemijskim oružjem u Siriji tokom sastanka vlade u Beloj kući i rekao da će odluka o odgovoru SAD biti donesena u narednih 48 sati.

Izvor: RTS, military com