latinica  ћирилица
11/04/2018 |  12:07 | Autor: SRNA

Odbijeni zahtjevi Udruženja korisnika kredita "Švajcarac"

Konkurencijski savjet BiH odbio je sve zahtjeve Udruženja korisnika kredita "Švajcarac", proglasivši ih neosnovanim, saopšteno je iz Adiko banke.
Članovi Udruženja "Švajcarac" protestovali u Banjaluci - Foto: RTRS
Članovi Udruženja "Švajcarac" protestovali u BanjaluciFoto: RTRS

Iz ove banke navode da je Savjet u svom rješenju od 4. aprila, između ostalog, konstatovao da je izbor kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim frankama rezultat slobodne procjene korisnika, s obzirom da su im na raspolaganju bili i krediti sa evro valutnom klauzulom.

"Takođe, Savjet je potvrdio postojanje slobodne volje i saglasnosti obje ugovorne strane, to jeste i korisnika kredita i Banke na sve ugovorne uslove, među kojima je znatno povoljnija kamatna stopa i duži rok otplate, u odnosu na ostale kredite", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Uprave banke Banjaluka Mario Ivanković rekao je da je Udruženje korisnika kredita "Švajcarac" tražilo od Savjeta donošenje rješenja da su krediti sa valutnom klauzulom u švajcarskim frankama zabranjeni i ništavi sporazumi, te da utvrdi zloupotrebu uz odgovarajuće zabrane.

"Ovaj je zahtjev, sa još nekoliko drugih upućenih od Udruženja korisnika kredita `Švajcarac`, odbijen kao potpuno neosnovan i zakonski neutemeljen, jer nije bilo nikakvog pravnog osnova za to. Raduje nas činjenica da je Konurencijski savjet BiH u potpunosti ispoštovao zakonsku proceduru, nepristrasno i realno analizirao sve dokaze predstavljene od Udruženja i banaka", rekao je Ivanković.

Predsjednik uprave Adiko banke Sarajevo Sanela Pašić rekla je da je opredjeljenje banke, u skladu sa preporukama nadležnih ministarstava finansija, te svih relevantnih domaćih i stranih institucija, da je dogovor jedino realno rješenje.

"Pozivamo preostale aktivne korisnike kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim frankama da iskoriste mogućnost konverzije kredita sa popustom od 30 odsto, odnosno 50 odsto glavnice, te riješe ovo pitanje, kao što ga je riješilo i više od 92 odsto ostalih korisnika", rekla je Pašićeva.

Na zahtjev Udruženja korisnika kredita "Švajcarac", Konkurencijski savjet BiH je sproveo nezavisno vještačenje o svim ključnim pitanjima u vezi kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim frankama, kojim su potvrđeni i podaci o ukupno 12.122 plasirana kredita na području BiH, fizičkim i pravnim licima.