latinica  ћирилица
11/04/2018 |  14:10 ⇒ 19:24 | Autor: RTRS

Tramp: Spremite se, stižu rakete! Rusija: Usmjerite ih prema teroristima

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je danas da "pametne projektile" treba usmjeriti na teroriste, a ne na legitimne vlasti, reagujući na poruke koje je o Siriji putem "Tvitera" uputio američki predsjednik Donald Tramp.

"Pametni projektili moraju da napadaju teroriste, a ne legitimne vlasti koje se nekoliko godina bore protiv međunarodnog terorizma na svojoj teritoriji", napisala je Zaharova na "Fejsbuku".

Zaharova je rekla da bi mogući američki raketni napad mogao da bude pokušaj uništavanja dokaza o navodnom napadu hemijskim oružjem u Dumi.

 Tramp je prethodno upozorio Rusiju na predstojeći odgovor povodom navodnog hemijskog napada u Siriji, rekavši da rakete "dolaze" i da Moskva ne treba da podržava sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

 On je u narednoj poruci napisao da odnosi između SAD i Rusije nisu bili nikada gori, uključujući period hladnog rata, te da nema razloga da tako i dalje bude.

Tramp je napisao da je Rusiji potrebna američka pomoć zbog stanja ruske privrede, da bi to bilo "veoma lako uraditi" i da je samo potrebno da dvije zemlje sarađuju.

"Da zaustavimo trku u naoružanju?", napisao je američki predsjednik.

 Ruski zvaničnici ranije su upozorili da su ruski vojnici u Siriji dobro zaštićeni i da će, u slučaju da budu ugroženi, odmah uslijediti odgovor.

 
PUTIN: NADAM SE DA ĆE ZDRAV RAZUM POBIЈEDITI

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da situacija u svijetu postaje sve haotičnija i nada se da će ipak zdrav razum prevladati.

„Uprkos tome, mi se ipak nadamo da će zdrav razum prevladati i da će međunarodni odnosi ući u konstruktivni tok, čitav svjetski sistem će postati stabilniji i predvidljiviji“, rekao je Putin.

On je dodao da je Rusija spremna da podrži konstruktivne inicijative drugih zemalja.

Rusija će nastaviti da konzistentno zagovara jačanje globalne i regionalne bezbjednosti, rekao je Putin.

ЈILDIRIM: BORE SE KAO ULIČNI NASILNICI

Na opasnost virtuelnog rata SAD-a i Rusije upozorava turski premijer, Binali Јildirim, koji razmjenu prijetnji poredi sa uličnim borbama između “siledžija”.

- Јedni drugima prijte tvitovima. Očekujete li da će svijet ostati gledalac vaše međusobne razmjene riječi? "Moja raketa je bolja, ne moja raketa je bolja.” Oni se bore kao ulični nasilnici, ali ko plaća cijenu za to? Civili. Dakle, ovo nije vrijeme za takmičenje, nego vrijeme da rane zarastu - naveo je Јildirim.

PENTAGON NE KOMENTARIŠE MOGUĆE VOЈNE AKCIЈE

Pentagon je saopštio da neće komentarisati moguće vojne operacije u budućnosti, nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp na "Tviteru" napisao da će "projektili stići u Siriju".

Portparol Pentagona Erik Pahon izjavio je da Ministarstvo odbrane SAD ne komentariše buduće potencijalne vojne akcije i uputio javnost da se za objašnjenje objave američkog predsjednika obrati Bijeloj kući.

"Kao što je predsjednik napomenuo u nedjelju, 8. aprila, hemijski napad, koji su dan ranije izvršile sirijske vlasti protiv nedužnih civila u sirijskoj Dumi, je užasan i zahtijeva trenutnu reakciju međunarodne zajednice", rekao je Pahon.

KONSULTACIЈE ALIЈANSE O SITUACIЈI U SIRIЈI

Članice NATO saveza održavaju aktivne diplomatske konsultacije vezane za situaciju u Siriji, izjavio je izvor iz Alijanse.

Konsultacije u Briselu se održavaju u vrijeme kada SAD prijete da će napasti Siriju.

"U toku su aktivne diplomatske konsultacije saveznika vezane za situaciju u Siriji", rekao je izvor agenciji TASS.

ZAPOČETO PRAŽNjENjE AERODROMA I AVIO BAZA

Snage koje u Siriji podržavaju sirijskog predsjednika Bašara el Asada započele su pražnjenje glavnih aerodroma i vojnih avio-baza zbog mogućih napada SAD, saopšteno je iz Sirijske opservatorije za ljudska prava.

Niko iz sirijske vojske nije bio dostupan da prokomentariše navode Opservatorije.

Izvor: RTRS/SRNA/ Agencije