latinica  ћирилица
11/04/2018 |  16:08 ⇒ 12/04/2018 | 09:34 | Autor: RTRS

Trebinje: Za rekonstrukciju Doma penzionera 1,6 miliona KM

Počeli su radovi na rekonstrukciji Doma penzionera u Trebinju u vrijednosti od oko 1,6 miliona KM.

Sredstva za sanaciju objekta, u kome boravi i 20 raseljenih lica, obezbijedila je Vlada. Najavljena je i izgradnja stambene zgrade u Trebinju i obećana podrška za infrastrukturne projekte za srpske povratnike u susjednoj, federalnoj opštini Ravno.

Dom penzionera za godinu dana biće u potpuno novom ruhu, a uslovi za život stanara ove ustanove neuporedivo bolji. Osim rekonstrukcije fasade, krova i mokrih čvorova, biće adaptirano i 10 novih soba.

- Dom penzionera u Trebinju je ustanova koja je lider u pružanju ove vrste usluga, a sada će biti još bolji uslovi za naših 114 korisnika - navodi direktor Doma, Rajko Ćapin.

Iz resornog ministarstva najavljuju izgradnju stambene zgrade za 48 raseljenih lica sa područja grada, koju će finansijski podržati i gradska uprava Trebinje.

- Za sanaciju Doma penzionera i zgradu za raseljena lica biće izdvojeno oko tri milionaa KM - kaže ministar za izbjegla i raseljena lica, Davor Čordaš.

Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja navodi da će 20 odsto potrebnih sredstava biti obezbijeđeno iz budžeta Grada, te da će zgrada biti izgrađena na lokaciji nekadašnje kasarne.

Podrška infrastrukturnim projektima neće izostati ni za srpske povratnike u opštini Ravno. Finansijska pomoć za obnovu osam povratničkih kuća, samo je dio onoga što je Vlada Srpske uložila na području ove federalne opštine.

Radovi na izgradnji putne mreže i vodovoda prioriteti su i za lokalnu upravu Ravnog, za šta će iz budžeta biti izdvojeno oko 250.000 KM.

Za srpske povratnike u ovoj federalnoj opštini, koji zbog posla i života gravitiraju u Trebinju, realizacija ovih projekata, na koje čekaju dvije decenije, povratak bi učinila održivim i trajnim.