latinica  ћирилица
11/04/2018 |  18:47 | Autor: TANЈUG

Ruski general: Navodni hemijski napad u Dumi izrežiran

Pripadnici grupe Bijeli šqemovi su izrežirali i snimili navodni napad hemijskim oružjem na civile u sirijskom gradu Dumi, tvrdi general pukovnik ruske vojske Viktor Poznahir.

Viktor Poznahir je izjavio da ispitivanje tla na mjestu navodnog napada nije otkrilo nijedan dokaz koji bi potkrijepio tvrdnje da se tamo dogodio napad hemijskim oružjem.

- Uzorci tla iz Dume nisu pokazali tragove hemijskih agenasa - rekao je ruski general i naveo da su doktori u lokalnoj bolnici rekli ruskim inspektorima da nisu liječili pacijente koji su bili žrtve bilo kakvog takvog napada, prenosi AP.

- Tog 7. aprila napravljen je vjerovatno posljednji pokušaj da se iscenira napad hemijskim oružjem u istočnoj Guti. Ozloglašeni Bijeli šljemovi, koji operišu kao dio terorističkih grupa, iscenirali su i snimili napad hemijskim oružjem na civile u gradu Duma - rekao je ruski general, prenosi Tas.

Poznahir, koji je zamjenik načelnika Glavne operativne jedinice ruskog generalštaba, rekao je da teroristi od početka humanitarne operacije u istočnoj Guti nisu uspjeli da lažiraju napad tzv. hemijskim oružjem na civile. 

- Tokom humanitarne operacije, ilegalno naoružane jedinice koje se bore u istočnoj Guti neprestano su pokušavale da izazovu provokacije, uz navodnu upotrebu toksičnih hemikalija, tako da svale krivicu za korišćenje hemijskog oružja na sirijsku vojsku - rekao je Poznahir.

Naveo je i da je u podzemnim tunelima u Hazrami pronađena radionica u kojoj su ekstremisti punili municiju otrovnim hemijskim agensima.