latinica  ћирилица
11/04/2018 |  19:02 ⇒ 12/04/2018 | 12:50 | Autor: RTRS

Banjaluka: Protest radnika preduzeća Put

Radnici banjalučkog preduzeća Put ponovo su se okupili na protestima ispred direkcije preduzeća. Јoš jednom su pozvali nadležne da se uključe u rješavanje njihovog položaja, jer im poslodavac, kako su naveli, devet godina ne uplaćuje poreze i doprinose, a godinu dana ne primaju ni platu.

Radnici preduzeća Put protestnim okupljanjem još jednom su pozvali na rješavanje njihovog statusa, jer im poslodavac, kažu, već devet godina ne uplaćuje poreze i doprinose, a godinu dana ne primaju ni platu.

- Devet godina nisu uplaćeni doprinosi, ljudi ne mogu u penziju jer im nije povezan staž. Mi smo čekali jer su obećavali da će pronaći rješenje - kaže Nedeljko Јovičić, predsjednik Sindikata radnika u preduzeću Put.

Radoljub Kasipović, radnik ovog preduzeća, ističe da su radnici sve ove godine čekali da se situacija riješi mirnim putem, te da su im, kako navodi, davana obećanja koja nisu ispunjena. 

U preduzeću je, kažu, trenutno oko 20 radnika, a poslodavas duguje oko 5.000 KM po radniku. Nemaju uplaćeno zdravsteveno i penzijsko osiguranje, a ne mogu uzeti radne knjižice i otići na Biro za zapošljavanje, jer će ostati bez svojih prava, poručila je predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Srpske, Dragana Vrabičić.

- Preduzeće će vjerovatno u stečaj, ali stečajne mase nema, tako da im je preostalo samo da sjede ovdje i čekaju da li će im se neko od Trnjaka smilovati i dati ono što su zaradili - navodi ona.

Vlasnica preduzeća Put, Nada Trnjak, na poziv novinara proteste radnika nije željela da komentariše.