latinica  ћирилица
12/04/2018 |  11:30 | Autor: SRNA

Zapadni mediji promijenili ton: Bespotrebna eskalacija krize

Zapadni mediji su promijenili ton u praćenju zaoštravanja odnosa između Rusije i SAD zbog Sirije i sada većina njih smatra da je eskalacija krize bespotrebna, prenosi "Sputnjik".
Novinari  (ilustracija/N1) -
Novinari (ilustracija/N1)

Agencija AP piše da je bivši američki predsjednik DŽimi Karter upozorio aktuelnog predsjednika Amerike Donalda Trampa na opasnost od bilo kakvih vojnih akcija protiv Sirije, Rusije i Sjeverne Koreje, navodeći da se "moli da Amerika živi u miru".

Francuski mediji smatraju da je američka prijetnja napada na Siriju pokušaj da se Rusija kazni za uspjehe u međunarodnoj politici. List "Figaro" je siguran da je Francuskoj bolje da se povuče.

Prema mišljenju francuskog analitičara Karolin Galakteros, pravi cilj saopštenja o Siriji je da se kazni Rusija za njene uspjehe na međunarodnoj sceni i uspostavljanje mira u Siriji, te da isti cilj ima i "slučaj Skripalj".

Britanski mediji upozoravaju premijera Terezu Mej da ne pravi ishitrene korake, a poslanici Konzervativne partije preporučili su joj da ne preduzima nikakve mjere bez dozvole parlamenta.

Većina Britanaca je protiv učešća u vojnoj operaciji u Siriji. Rezultate ankete je objavio "Skaj njuz", prenosi "Sputnjik".

Stanovnike su pitali "da li London treba da se pridruži SAD u intervenciji u Siriji, ako će to dovesti do konflikta sa Rusijom"?

Skoro polovina ispitanika - 48 odsto, izjavila je da je protiv eskalacije, 13 odsto ne zna kako bi trebalo da postupi Mejova, dok 11 odsto nije podržalo nijednu opciju. Za bombardovanje Sirije je bilo 28 odsto ispitanika.

O nelogičnim akcijama Trampa pišu i američki mediji. "Foks njuz" podsjeća na Trampovu odluku da povuče vojsku iz Sirije. Oni smatraju da bi nakon saopštenja o navodnom hemijskom napadu u Dumi, Tramp mogao da se predomisli - tada bi SAD tamo ostale neko duže vrijeme.