latinica  ћирилица
12/04/2018 |  14:18 ⇒ 13/04/2018 | 07:45 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva u Italiji održala predavanje na Univerzitetu u Teramu (FOTO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović održala je danas predavanje studentima na Univerzitetu u Teramu, Italija na temu "Republika Srpska u dejtonskom ustavnom okviru".
Željka Cvijanović u Italiji - Foto: RTRS
Željka Cvijanović u ItalijiFoto: RTRS

U samom uvodu, predsjednica Vlade je podsjetila da je Italija nakon Drugog svjetskog rata, davne 1947. godine donijela Ustav, kojim je uvažila lokalne identitete i uspostavila adekvatnu raspodjelu nadležnosti između centralne vlasti i regija. Ona je istakla da Dejtonski sporazum ima dvije dimenzije, da je zaustavio oružani sukob, te uspostavio ustavni i politički sistem BiH.

Željka Cvijanović, predavanje studentima (Foto: RTRS)

Cvijanovićeva je studente upoznala sa mirovnim inicijativama koje su prethodile Dejtonskom sporazumu, te konstatovala da je svaka od njih upućivala na potrebu uspostavljanja decentralizovane državne strukture, u skladu sa interesima i identitetima sva tri konstitutivna naroda.

Ona je podsjetila da je Ustav BiH sadržan u Aneksu 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i naglasila da to dovoljno govori o značaju ovog sporazuma za funkcionisanje države i njenih institucija.

Cvijanovićeva je istakla da je Dejtonski sporazum verifikovao Republiku Srpsku, priznajući joj visok stepen autonomije i puni institucionalni okvir koji je Srpska unijela u dejtonsku BiH.

Željka Cvijanović, predavanje (Foto: RTRS)

Ona je izrazila žaljenje što nije došlo do jačanja povjerenja među narodima u BiH, dodavši da jednostrani potezi političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice, u pravcu redefinisanja dejtonskog ustavnog poretka, nisu učinili BiH ni boljom, niti efikasnijom, već naprotiv.

Cvijanovićeva je naglasila da je Republika Srpska najbolje organizovan, stabilan i jedini funkcionalan nivo vlasti u BiH.

Željka Cvijanović, laboratorija (Foto: RTRS)

Ona je dodala da je Vlada Republike Srpske skoncentrisana na razvojne i reformske procese, koji će donijeti ekonomski prosperitet, investicije i zapošljavanje, te da o tome najbolje svjedoče makroekonomski pokazatelji i kontinuiran ekonomski rast.

Predsjednica Vlade je istakla da je Republika Srpska posvećena očuvanju mira, evropskom putu i regionalnoj saradnji, ali da će, kao i do sada, odlučno insistirati na poštovanju slova Dejtonskog sporazuma i očuvanju svojih Ustavom zagarantovanih nadležnosti.

Pored studenata, predavanju su prisustvovali rektor Univeziteta Teramo Luciano Damiko, dekan Fakulteta političkih nauka Paolo Savareze, prefekt grada Teramo Gabriela Patrici, profesor Univerziteta Teramo Stevka Šmitran, te drugi brojni profesori ovog univerziteta.

 

 

Nakon predavanja, Cvijanovićeva, rektor Univeziteta Teramo, dekani, profesori i studenti nastavili su razgovore na ručku u studenstkoj menzi.

Željka Cvijanović, studenti (Foto: RTRS)