latinica  ћирилица
12/04/2018 |  16:03 | Autor: BETA

Nobelova fondacija kritikuje Švedsku akademiju

Upravni odbor Nobelove fondacije oštro je danas kritikovao Švedsku akademiju koja dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost, navodeći da je ta ustanova urušila svoju reputaciju i da prijeti da pokvari ugled same Nobelove nagrade.
Nobelova nagrada (Foto: Tanjug / AP Photo/Fernando Vergara) -
Nobelova nagrada (Foto: Tanjug / AP Photo/Fernando Vergara)

Јutros je švedski kralj rekao da je ostavka tri člana Švedske akademije "duboko nesrećna" i da "rizikuje nanošenje ozbiljne štete važnim aktivnostima" tog tijela, navodi AP.

Nobelova fondacija je poslije današnjeg sastanka Upravnog odbora izdala saopštenje u kojem je navela da je "povjerenje u Švedsku akademiju ozbiljno narušeno" i zatražila od nje da preduzme konkretne mjere za obnovu tog povjerenja.

Previranja u Akademiji traju od petka, kada su tri člana podneijla ostavku, pošto je to tijelo sa 18 članova glasalo protiv izbacivanja iz Akademije Katarine Frostenson, čiji se muž Žan-Klod Arno dovodi u vezu sa seksualnim napastvovanjima i silovanjima, i sa odavanjem imena dobitnika Nobelove nagrade.

Članovi Akademije imenuju se doživotno, a ostavke su veoma rijetke.

Arnou je Švedska akademija u decembru zabranila da prisustvuje svečanom Nobelovom banketu pošto je jedan švedski list objavio izjave 18 žena koje tvrde da ih je Arno napao ili silovao od 1996. do 2017. godine.