latinica  ћирилица
13/04/2018 |  09:09 ⇒ 21:02 | Autor: RTS

SIRIЈA iz časa u čas: Rusija optužila Britaniju za događaje u Dumi, London demantuje (FOTO)

Cijeli svijet je u iščekivanju – da li će Amerika, zajedno sa Britanijom i Franuskom da započne vojne udare na Siriju. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Velika Britanija umiješana u provokaciju u sirijskom gradu Dumi sa korištenjem hemijskog oružja, koja je izvedena prošle sedmice.

20.05 - Američki razarač "Vinston Čerčil", koji može da nosi do 90 raketa "tomahavk", ušao je u Mediteran, što je njegova zona operacija, javlja agencija Blumberg. 

19.25 - Ambasadorka Britanije pri UN Karen Pirs odbacila je optužbe Rusije da je njena zemlja umiješana u napad u Dumi. "To je groteskna i očigledna laž i najgori primer lažnih vijesti koje smo čuli od ruske propagandne mašinerije", rekla je Pirsova.

17.28 -
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja pozvao je SAD, Francusku i Veliku Britaniju da ne dovode svijet na opasnu ivicu i da traže miran izlaz iz situacije u Siriji.

17.21
- "Imamo dokaze da je Velika Britanija direktno umiješana u organizovanje ove provokacije", rekao je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Konašenkov je rekao da Ministarstvo ima dovoljno dokaza da je planirana provokacija sa upotrebom hemijskog oružja izvedena u Dumi 7. aprila.

17.12 -
Kineski ambasador pri UN rekao je da je cijeli svijet u strahu od izbijanja novog rata i poziva na razum. Poručuje da je potrebno sprovesti sveobuhvatnu istragu. 

16.48 -
„Da li se dogodio hemijski napad? Da. SAD su analizirale to, i da, bio je hemijski napad. Velika Britanija je analizirala - da, bio je. Francuska je analizirala, da bio je. Tri odvojene analize došle su do istog zaključka. Postoje dokazi za ono što se dogodilo“, rekla je Niki Hejli, stalna predstavnica SAD pri Ujedinjenim nacijama. Hejlijeva odmah poslijee sjednice Savjeta bezbjednosti odlazi na konsultacije u Vašington.

16.39 - 
Situacija na Bliskom istoku je haotična do mjere da je postala prijetnja po međunarodni mir i bezbijednost, rekao je prvi čovjek UN Antonio Guteres ambasadorima Savjeta bezbjednosti koji raspravljaju o stanju u Siriji. Istovremeno se vodi nekoliko sukoba koji su na različite načine povezani. Nema vojnog rješenja ovog konflikta, rekao je Guteres.

16.02 - Britanija
poziva da se Rusija pozove na odgovornost zbog narušavanja Konvencije o zabrani hemijskog oružja, saopštila je Ambasada Velike Britanije u Moskvi. Ambasador Velike Britanije je izjavio da je Rusija „najvjerovatnije“ odgovorna za trovanje bivšeg saradnika Državne obaveštajne uprave Rusije Sergeja Skripalja i njegove kćerke Јulije.

15.40 - Francuski predsjednik Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, i tom prilikom izrazio zabrinutost zbog pogoršanja situacije u Siriji. Makron je  pozvao na intenzivniji dijalog Pariza i Moskve, saopšteno je iz Makronovog kabineta.

15.30 -
Holandski premijer Mark Rute navodi da Holandija ne razmatra da se pridruži eventualnoj vojnoj akciji u Siriji, čak iako je vjerovatno da je sirijska vlada upotrebila zabranjeno hemijsko oružje.

14.30 -
Postoji ozbiljna mogućnost da se iznad Sirije sukobe američke rakete "tomahavk" i ruski sistem protivvazdušne odbrane /PVO/ "S-400", koji bi mogao da neutrališe neke projektile, ali ne i da zaustavi masovnije udare, vjeruju britanski stručnjaci.

12.48 - Rusija raspolaže neospornim dokazima da je hemijski napad u gradu Dumi u Istočnoj Guti insceniran, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa holandskim šefom diplomatije Stefom Blokom u Moskvi.

"Imamo neosporne dokaze da je reč o insceniranoj akciji specijalnih službi jedne zemlje koja nastoji da bude u prvim redovima rusofobske kampanje", rekao je Lavrov.

12.09 - Sedam američkih izviđačkih aviona primijećeno je u blizini sirijske obale i to u istočnom Sredozemnom moru gdje su razmještene ruske baze u Siriji "Hmejmim" i "Tartus", prenose ruski mediji.

Letove američkih aviona zabilježila je i agencija za monitoring letova "Mil Radar", prenose ruski mediji.

Riječ je o šest protivpodmorničkih aviona P-8A "posejdon", koji su poletjeli sa avio-baze Sigonela na Siciliji, kao i o jednom avionu za radioelektronsko izviđanje EP-3E "arijes dva", koji je poletio sa grčkog ostrva Krit.

 11.43 - Međunarodni odnosi ne treba da zavise od toga kako je jedan čovek raspoložen kada se probudi ujutru, kaže zamjenik ruskog premijera Arkadij Dvorkovič i ističe da Rusija nije spremna za takve rizike, prenosi RIA Novosti.

11.08 - Veliki broj stručnjaka Organizacije za zabranu hemijskog oružja stići će danas u libansku prijestonicu Bejrut, odakle će kasnije otputovati u Damask, glavni grad Sirije, saopštio je izvor iz regionalne kancelarije UN u Bejrutu.

Stručnjaci će biti dio misije za pronalaženje činjenica u okviru istrage o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

Izvor navodi da su članovi kancelarije specijalnog izaslanika za Siriju stigli iz Damaska i da će se pridružiti stručnjacima OPCV.

09.42 - Savjet bezbjednosti UN zakazao je za danas još jedan urgentni sastanak na zahtjev Rusije, a tema će biti ugrožavanje svjetskog mira usljed mogućih vazdušnih udara SAD i njihovih saveznika na Siriju, javio je AP.

Duma (Foto: Tanjug/AP/Syrian Civil Defense White Helmets)

08.00 – Američki zvaničnici dobili uzorke krvi i urina žrtava navodnog hemijskog napada u Siriji. Testovi pokazali da su uzorci pozitivni na hemikalije, prije svega na hlorin, a neki i na nervni agens.

Britanska premijerka Tereza Mej i američki predsjednik Donald Tramp saglasili su se u razgovoru da je "od ključnog značaja odvratiti sirijsku vladu od dalje upotrebe hemijskog oružja", kao i da nastave da blisko sarađuju oko međunarodnog odgovora na upotrebu tog oružja u Siriji, prenosi Rojters.

Iako se poslije nekoliko sastanaka sa bezbjednosnim zvaničnicima nije oglašavao na Tviteru, američki predsjednik juče je poručio da će odluka o eventualnoj akciji protiv Sirije uskoro biti donijeta.

Sirijski ambasador u UN Bašar DŽafari rekao je novinarima da dva istražiteljska tima Organizacije za zabranu hemijskog oružja treba da stignu u Siriju radi istrage o navodnom pogubnom napadu u Dumi.

"Te dvije grupe će odvojeno stići u Siriju... Spremni smo da ih ispratimo do lokacije na koju žele da odu, kad god žele", rekao je DŽafari, prenio je Rojters.

Izvor: Agencije