latinica  ћирилица
13/04/2018 |  11:45 ⇒ 14:18 | Autor: RTRS

U Banjaluci Međunarodni stručni sastanak Udruženja hirurga Srpske

Potpredsjednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić otvorila je u Banjaluci 20. Međunarodni stručni sastanak Udruženja hirurga Srpske.

Skupu prisustvuvuju i predsjednici udruženja hirurga iz svih bivših jugoslovenskih republika i oko 150 ljekara iz svih oblasti.

Generalni pokrovitelj skupa je predsjednik Srpske Milorad Dodik, a specijalni gosti su profesori Bjorn Edvin i Јakob Bergsland iz Kraljevske bolnice u Oslu, koji su juče u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srpske izveli laparoskopsku operaciju jetre, koja do sada nije rađena na ovim prostorima.

Operacija je uspješno izvedena zajedno sa ljekarima-hirurzima UKC RS s hirurgom Ozrenom Kordićem na čelu. Udruženje hirurga Republike Srpske postoji dvanaest godina i okuplja hirurge i specijalizante hirurgije Republike Srpske.

Ističu da ovaj skup ima veliki značaj za razvoj hirurgije, kroz edukaciju i razmjenu iskustava Republika Srpska prati najnovije trendove u ovoj oblasti.

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da je Srpska u posljednjih deset godina uložila više od 600 miliona KM u oblast zdravstva.

"Izgrađene su bolnice u Bijeljini i Nevesinju, a završava se i rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, te izgradnja modernog hirurškog bloka koji bi trebalo biti završen krajem godine", rekla je Golićeva novinarima u Banjaluci prije početka 20. Međunarodnog stručnog sastanka predsjednika udruženja hirurga iz svih bivših jugoslovenskih republika.

Rano jutros, u Gradskoj upravi, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je ugostio predstavnike udruženja hirurga iz BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Hrvatske.