latinica  ћирилица
13/04/2018 |  12:50 ⇒ 21:43 | Autor: SRNA

Kina: Potreba izgradnje snažne mornarice jača nego ikada

Predsjednik Kine Si Đinping izvršio je smotru mornaričkih snaga Kineske narodno-oslobodilačke armije u Јužnom kineskom moru i rekao da je potreba izgradnje snažne mornarice jača nego ikada.

Si je poručio kineskim marincima da je Kina oduvijek željela snažnu mornaricu, koja će imati veliki uticaj na kinesku naciju.

Zbog napretka kineske mornarice Kina sada stoji uspravno na Istoku, istakao je Si, koji je i predsjednik Centralne vojne komisije i generalni sekretar Komunističke partije.

Održana smotra mornarice najveća je svoje vrste od osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine. Na njoj je učestvovalo 10.000 vojnika, 48 plovila i 76 aviona, kao i nosač aviona Lijaoning, javlja Kineski međunarodni radio.

Si je pozvao pomorske oficire i mornare da na sveobuhvatan način sprovedu standarde borbenih kapaciteta, u velikoj mjeri ojačaju vojnu borbenu obuku i ostanu na visokom nivou.

"Slijedite naredbe Partije i odgovorite na poziv naroda. U svakom trenutku čvrsto štitite nacionalne interese i učinite sve od sebe da uložite veći doprinos održavanju regionalnog mira i stabilnosti u svijetu", rekao je Si.