latinica  ћирилица
13/04/2018 |  13:51 | Autor: SRNA

Matarela traga za rješenjem političkog zastoja

Predsjednik Italije Serđo Matarela izjavio je da će sačekati nekoliko dana kako bi pronašao način na koji će riješiti politički zastoj u Italiji, prenijeli su italijanski mediji.
Italijanski predsjednik Serđo Matarela - Foto: AP
Italijanski predsjednik Serđo MatarelaFoto: AP

Izjava italijanskog predsjednika uslijedila je nakon što tokom posljednjih konsultacija o formiranju Vlade nije postignut nikakav napredak.

"Sačekaću nekoliko dana, a zatim ću da procijenim kako da nastavimo ka prekidu političkog zastoja", rekao je predsjednik Italije novinarima u Rimu na kraju dvodnevnih pregovora o formiranju Vlade poslije izbora koji nisu dali jasnog pobjednika.

Pokret pet zvijezda je osvojio najviše glasova na izborima koji su održani 4. marta, dok je konzervativna koalicija manjih stranaka, predvođena Ligom ekstremne desnice, osvojila najviše mjesta u parlamentu. Nijedna strana nije uspjela da osvoji apsolutnu većinu.

Pregovori o formiranju Vlade nisu dali rezultate, jer Pokret pet zvijezda želi da formira Vladu sa Ligom ekstremne desnice, ali odbija da se poveže sa saveznikom Lige, strankom bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija "Naprijed, Italijo".

Liga ekstremne desnice odbija da prekine svoje veze sa Berluskonijevom strankom, dok Demokratska partija insistira da ostane opozicija.

Matarela je naglasio da je Italiji očajnički potrebna funkcionalna Vlada, kako bi se suočila sa nizom problema, uključujući sporove vezane za međunarodnu trgovinu i krizu u Siriji.