latinica  ћирилица
13/04/2018 |  14:21 ⇒ 21:12 | Autor: RTRS

Uspješna Srpska: Otpušteni radnici Apoteke Semberija, uprkos obećanjima (FOTO)

Odmah nakon likvidacije Јavne ustanove Apoteka Semberija, devet radnika dobilo je otkaz, iako su imali čvrsto obećanje gradonačelnika da se to neće dogoditi, kažu u Pokretu Uspješna Srpska u Bijeljini.

Iz Pokreta osuđuju, prvenstveno, likvidaciju ovog preduzeća, čiji je osnivač lokalna zajednica, a zatim i nebrigu o radnicima. Iz preduzeća Vivamedik, strateškog partnera Grada, koji će upravljati apotekom u narednih 15 godina, navode da ugovor nije prekršen i da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Samo tri dana od donošenja odluke Skupštine grada Bijeljina o likvidaciji Apoteke Semberija, čak i prije njene pravosnažnosti, devet radnika apoteke dobilo je otkaz. U Pokretu Uspješna Srpska strahuju da je ovo samo početak otpuštanja radnika Apoteke.

Odbornik u Skupštini grada Bijeljina i predsjednik GO Uspješna Srpska Ljubiša Petrović kaže da će "za tri mjeseca  biti još devet radnika i tako u turnusima, ljudi su prevareni".

Skupštinska većina je likvidaciju gradske apoteke ranije obrazložila navodnom brigom o očuvanju radnih mjesta.

Uspješna Srpska

Strateški partner, koji je 1. septembra prošle godine preuzeo poslove, objekte i radnike Apoteke na petnaest godina obavezao se da će zadržati djelatnost, ali ne i na zadržavanje radnika u istom periodu, kaže Vladimir Mitić, vlasnik  preduzeća Vivamedik, koje se i inače bavi apotekarskom djelatnošću.

Iako se apotekarska djelatnost pokazala kao veoma profitabilna, Apoteka Semberija, koja je radila na najboljim lokacijama u gradu, već niz godina posluje sa gubicima koji su dostigli pet miliona maraka. Uprkos protivljenu opozicije u gradskom parlamentu koja je tražila da se odgovorni kazne, a djelatnost javne ustanove zadrži, Skupština grada je donijela odluku o svojevrsnoj privremenoj privatizaciji apoteke.

Pokret Uspješna Srpska traži hitnu vanrednu sjednicu gradske Skupštine na temu nefunkcionisanja higijeničarske službe u Gradu Bijeljina, te pojave trovanja pasa u širem i užem centru Bijeljine.

"U našem gradu već nekoliko mjeseci ne funkcioniše higijeničarska služba te je populacija pasa lutalica dostigla kritičnu brojku, postoji opravdana bojazan da će u narednom periodu doći do ugrožavanja bezbjednosti svih nas, a naročito naše djece", rekao je na konferenciji za novinare u Bijeljini dr veterinarske medicine Slaviša Cacanović.

On je zatražio da se na narednoj sjednici Skupštine pozovu svi relevantni subjekti koji će dati procjenu brojnosti populacije pasa i ponuditi rješenje za ovu neprijatnu situaciju. Cacanović je, s druge strane, pohvalio pohvalio Gradsku inspekciju na čelu sa načelnikom inspekcije i Veterinarsku inspekciju koja je prepoznala ozbiljnost i opasnost ove pojave i koja je reagovala tako što će u narednom periodu sve sumnjive radnje dodatno ispitati.