latinica  ћирилица
13/04/2018 |  15:30 ⇒ 18:24 | Autor: RTRS

Operativno 300.000 KM za izrazito nerazvijene i nerazvijene opštine u Srpskoj

Od danas su operativna dodatna sredstva od 300.000 KM, za izrazito nerazvijene i nerazvijene opštine u Srpskoj. Na sjednici Saveza opština i gradova u Banji Vrućici ministarka uprave i lokalne samouoprave, Lejla Rešić, obavijestila je predstavnike lokalnih zajednica na koji način mogu pristupiti odobrenim sredstvima.

Inicijativa o izdvajanju dodatnih 300.000 KM iz budžeta Vlade dobila je podršku Narodne skupštine.

Pravilnik o dodjeli sredstava je stupio na snagu i komisije su spremne da prime projekte iz ovih lokalnih zajednica.

"Iskoristiću priliku da animiram sve izrazito nerazvijene i nerazvijene lokalne zajednice da kontaktiraju ministarstvo uprave i dobiju instrukciju na koji način mogu prostupiti ovim sredstvima koja su od danas, ponavljam, i operativna", rekla je Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave u Vladi Srpske.

Od 64 članice Saveza opština i gradova, njih 33 pripadaju grupi nerazvijenih i izrazito nerazvijenih lokalnih zajednica.

Zbog toga će svaka dodatna sredstva biti od velike koristi.

"Naravno da će sredstva mnogo značiti nerazvijenim opštinama, pogotovo mojoj opštini koja je 20 godina bila na margini. Nadam se da će ova sredstva biti namjenski uložena kako bi stanovništvo poboljšalo svoj život u našoj lokalnoj zajednici", istakla je Milka Ivanković, načelnica opštine Istočni Drvar.

"Mi ćemo ove godine pokušati da dođemo do modela koji bi malo popravio koeicijente, a prije svega popravio odnose prema ovim opštinama. Ali, idealno bi bilo rješenje ukoliko bi u partnerstvu sa Vladom Republike Srpske došli do većeg iznosa i taj iznos bi bio od 5 do 10 miliona KM i zadovoljilo bi sve", naglašava Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Srpske.

Analiza stanja u inspekcijama na svim nivoima vlasti u Srpskoj pokazala je da inspekcije postupaju po istom zakonu, ali posluju drugačije. Ovaj problem se mora riješiti u saradnji sa građanima, privrednicima, lokalnim zajednicama i republičkim institucijama, poručila je resorna ministarka tokom sjednice Saveza.