latinica  ћирилица
13/04/2018 |  16:07 ⇒ 18:28 | Autor: RTRS

"Dučićev dan" posvećen Desankinom pjesništvu

Povodom 75 godina od smrti Јovana Dučića, u Trebinju je počela 11. manifestacija "Dučićev dan".

Naučni skup, koji je dio ove manifestacije, ove godine posvećen je pjesnikinji Desanki Maksimović.

Radovi, koji će činiti poseban zbornik, u okviru projekta "Poetička istraživanja", izdaje Institut za književnost i umetnost iz Beograda, a nastaje u godini kada se navršava 120 godina od rođenja Desanke Maksimović. Pod nazivom "Pesnički zavičaj Desanke Maksimović", njoj je posvećen i naučni skup. 

Rukovodilac projekta Svetlana Šeatović, sa Instituta za književnost i umetnost iz Beograda, kaže da ovaj projekat na poseban način povezuje Dučića i Desanku, prije svega, u poetičkom smislu, ali i mnogo širem, nacionalnom kontekstu.

- Ovakva vrsta saradnje je više nego dragocjena, i u naučnom, i u nacionalnom pogledu - naglasila je ona.

Јovan Delić, profesor Filološkog fakulteta, Beograd, kaže da su na ovaj način "prekrili" dvadeseti vijek, te da će ovo ovo biti veoma važna knjiga, koja će doprinijeti upotpunjavanju te ukrštenice. Dodao je da imaju namjeru da u saradnji sa Gradom Trebinjem pripreme još jednu ili dvije knjige ove vrste.

Skoro polovina od 24 zbornika "Poetička istraživanja", nastala je u saradnji sa manifestacijom u Trebinju.

Bojan Јović, direktor Instituta za književnost i umetnost, Beograd, ne sumnja da je ovo još jedan u nizu dragocjenih priloga podsjećanja, jer je kultura i podsjećanje i sjećanje na to koliko je kvalitetna i koliko je i danas značajna naša poezija.

Bojan Đorđević, upravnik Zadužbine "Desanka Maksimović", Beograd, kaže da kada se iduće godine bude pojavio zbornik radova o Desanki Maksimović, to će biti dokaz da Zadužbina najbolje radi na čuvanju ove duhovne zaostavštine, i same pjesnikinje i cjelokupnog srpskog pjesništva.

Manifestacija i naučni skupovi koji je prate, posebna je spona između Republike Srpske i Srbije. Ovakav koncept je izuzetan kulturni poduhvat, rečeno je tokom otvaranja.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da je rijetko gdje, kao u Trebinju, vidljiva tolika posvećenost poeziji, te ustvrdio, da će to i ubuduće biti njegovano i osnaživano.

Tokom dvodnevne manifestacije, biće promovisan prošlogodišnji zbornik, održani razgovori književnih istoričara i izložba. Dučićev dan se završava sutra naveče, svečanom akademijom, posvećenoj Јovanu Dučiću.