latinica  ћирилица
13/04/2018 |  21:30 ⇒ 21:39 | Autor: SRNA

Bijeljina- Festival humora i satire

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini večeras je otvorena izložba karikatura "50. Pjer" i održano veče humora i satire koje je okupilo 32 aforističara iz Srpske i regiona.
Bijeljina - izložba karikatura "50. Pjer" i održano veče humora i satire - Foto: SRNA
Bijeljina - izložba karikatura "50. Pjer" i održano veče humora i satireFoto: SRNA

Izložba karikatura održava se tradicionalno iste večeri kad i festival, a zajednički je organizuju kompanija Novosti i bijeljinska biblioteka.

Urednik Večernjih novosti Bojan Ljubenović kaže da je ovo šesti put uzastopno da najznačajnija izložba karikature na ovim prostorima bude predstavljena u Bijeljini.

- Današnja izložba je prava mala svetkovina, jer su izložene dvije postavke. Prva je 50 najboljih karikatura u posljednjih 50 godina Pjera, u pola vijeka postojanja, a druga je postavka nagrađenih radova i radova učesnika 50. izložbe 2017. godine - rekao je Ljubenović.

On ističe da je ovo veliki događaj za karikaturu, ne samo Srbije, nego i regiona, dodajući da je izložba ove godine okupila najbolje što srpska karikatura ima.

- Oko 600 radova stiglo je na konkurs, a u postavku je ušla svaka peta karikatura, tako da večerašnju postavku čini oko 120 karikatura - rekao je Ljubenović, ističući da srpski karikaturisti nastavljaju najbolju tradiciju juogoslovenske karikature.

Izložba će biti otvorena sedam dana.

U organizaciji Udruženja aforističara "1. april", večeras je održan i Međunarodni festival humora i satire Bijeljina 2018, na kojem je promovisan 13. zbornik "Život piše aforizme tri", koji je priredio književnik Grujo Lero.

U Zborniku se nalaze aforizmi i epigrami izgovoreni na 14. Međunarodnom festivalu humora i satire Bijeljina 2017.

- Značaj festivala je uistinu veliki, a prva asocijacija kad se on pomene jeste 300 do 400 ljudi u publici, a niko mi ovdje nije rod - rekao je Lero novinarima u šaljivom tonu.

On je dodao da u posljednjih šest godina istovremeno sa festivalom biva organizovana i izložba karikatura "Pjer".

- Oni su malo stariji, slave 50. rođendan, a mi 15. Oba su jubilarna. Lijepo se uklopila karikatura sa aforizmima - rekao je Lero i napomenuo da je događaj ove vrste rijedak u okruženju.

Naslov svom trinaestom zborniku Lero je dao prema aforizmu Mitra Đerića "Život piše aforizme. Sve su kraći".

Između korica ovog izdanja nalaze se književni prilozi 32 autora, koliko ih je učestvovalo i na prošlogodišnjem susretu aforističara u Bijeljini.

Izdavač novog zbornika, kao i prethodnih, je banjalučki satirični časopis Nosorog.