latinica  ћирилица
13/04/2018 |  22:15 ⇒ 23:56 | Autor: RTRS

Proslavljeno 20 godina Udruženja Slovenaca Srpske (FOTO)

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci održana je svečanost povodom 20 godina postojanja i rada Udruženja Slovenaca Republike Srpske "Triglav" Banjaluka. Poručeno je da republička i gradska vlast podržava Slovence, i da resorno ministarstvo ima dobre odnose sa republičkim Savezom. U Banjaluci je održano i veče Glamočana.
Veče Glamočana - Foto: RTRS
Veče GlamočanaFoto: RTRS

Natpjevavanje, glamočko kolo; igra i pjesma. Glamočani su obilježili svoje veče. Јubilarnoj akademiji povodom 15 godina postojanja Udruženja "Glamočko kolo" prisustvovali su brojni gosti-Drvarčani, Sanjani, prijatelji iz Novog Sada i Beograda.

Pričaju kako su u različitim periodima napuštali rodne krajeve. Јedan od njih je i predsjednik Udruženja, Rajko Srdić, koji već 25 godina živi u Banjaluci.

"Osećam se kao Banjalučanin. Gdje god idem, ja kažem da se vraćam u moju Banjaluku”. 1995. godine veliki broj ljudi je napustilo Glamoč i najviše ih je ostajalo u Banjaluci. Potpuno su se integrisali i Banjaluka je naš grad", istakao je Srdić.

Veče Glamočana (Foto: RTRS)

I to doprinosi da Banjaluka bude bogata svima koji u njoj žive, poručio je gradonačelnik Igor Radojičić. Grad je, kaže, domaćin brojnim zavičajnim udruženjima.

"Večeras smo ovdje da podržimo Udruženje Glamočana. Grad podržava sva ta zavičajna udruženja, dodjeljivanjem različitih prostora za rad, ali isto tako i obezbjeđivanjem sredstava za finansiranje pojedinih projekata. Mislimo da je to važno i da čini ukupnu tradiciju našeg grada", zaključio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Veče Glamočana (Foto: RTRS)

Bogatstvu različitosti doprinose i manjine. Slovenci su obilježili 20 godina postojanja i rada republičkog Udruženja "Triglav".

U Banjaluci danas živi 900 Slovenaca, koji uživaju punu podršku republičke i gradske vlasti, poručeno je na obilježavanju.