latinica  ћирилица
14/04/2018 |  10:08 ⇒ 23:11 | Autor: RTRS

SAD, V. BRITANIЈA I FRANCUSKA NAPALE SIRIЈU - Putin: Prekršena Povelja UN; SB UN odbacio rusku rezoluciju

Tokom noći SAD, Velika Britanija i Francuska sprovele vazdušne napade na ciljeve u Siriji. U Damasku dejstvovala protivvazdušna odbrana. Pentagon saopštava da su pogođene tri lokacije koje imaju veze sa proizvodnjom hemijskog oružja. SAD i njeni saveznici pogodili civilne i vojne objekte u Siriji, kršeći Povelju UN i međunarodno pravo, izjavio Vladimir Putin, predsjednik Rusije.

Po objektima vojne i civilne infrastrukture u Siriji ispaljeno je više od 100 krstarećih i raketa "vazduh-zemlja".

-----IZ ČASA U ČAS-------------------------------

19.40 U Savjetu bezbjednosti UN nije usvojen nacrt ruske rezolucije, kojom je tražena osuda agresije na Siriju koju su izvršili SAD i njihovi saveznici kršeći međunarodno pravo i Povelju UN.

Nacrt rezolucije podržale su Rusija, Kina i Bolivija, osam zemalja bilo je protiv, a četiri uzdržane.

Za usvajanje rezolucije bilo je neophodno jevet glasova i nijedan veto stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN.

19.00 Amerika, Francuska i Britanija su predstavnicima NATO naveli da su njihovi koordinisani napadi na ciljeve sirijskih vlasti bili krajnja opcija pokrenuta s ciljem da se zaustave novi hemijski napadi, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Јens Stoltenberg.

Predstavnici SAD, Francuske i Britanije obavjestili su ambasadore NATO na vanrednoj sjednici u sjedištu Alijanse o vazdušnim udarima u Siriji i dobili podršku ostalih 26 članica.

17.30 Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da takozvani dokazi zapadnih država o navodnoj upotrebi hemijskog naoružanja u Siriji izgledaju smiješno stručnjacima.

"Prema njihovom mišljenju u Dumi postoje `neosporne činjenice` kako bi opravdali izvršene napade. Ništa nije dato sem pominjanja medijskih izvještaja, društvenih mreža i video snimaka koji izgledaju smješno stručnjacima", rekao je Lavrov na sastanku Skupštine savjeta za inostranu i odbrambenu politiku.

16.50 Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozdravio je danas vojne udare zapadnih država protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada kao "adekvatne za nehumane napade Damaska".

"Smatramo da je ova operacija adekvatna. Režim je uvidio da napadi koje je vršio u proteklih nekoliko dana na disidente neće proći bez odgovora", rekao je Erdogan na sastanku njegove partije Pravde i razvoja u Istanbulu.

16:31 Pentagon je saopštio danas da nijedna raketa, od 105, koliko su lansirale SAD, Francuska i Velika Britanija nije oborena iznad Sirije.

16:16 Sirija će današnji dan proslavljati zbog činjenice da je oborila većinu projektila koju je ispalila Amerika i njeni saveznici, rekao je danas sirijski premijer Imad Hamis na sastanku sa delegacijom ruske Dume.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, sirijska protivraketna odbrana presrela je 71 od 103 rakete koje su ispalile SAD i njihovi saveznici.

15:40 Odobrenjem vazdušnih napada na Siriju, američki predsjednik Donald Tramp je upotrijebio i više oružane moći u odnosu na slični napad koji se dogodio prošle godine, ali je očito da je ova intervencija planirana da bude uzdržana i proračunata da ne izazove reakciju Rusije i Irana, piše "Njujork tajms".

15:37 Savjet bezbejdnosti Ujedinjenih nacija sastaće se danas u 17 časova po srednjeevropskom vremenu na zahtev Rusije, prenosi Rojters.

15:18 Pentagon objavio prvi snimak napada.

 14:37 Predsjednik SAD Donald Tramp na Tviteru pohvalio je noćašnje napade na Siriju.

14:22 Sirijska državna televizija je saopštila da jedinice sirijske policije ulaze u Dumu, mesto navodnog hemijskog napada i posljednje uporište pobunjenika u Istočnoj Guti.

13:46 Inspektori iz Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja  pokušaće danas da dođu do lokacije na kojoj je izvršen navodni hemijski napad u gradu Dumi, samo nekoliko časova nakon što su zapadne zemlje pokrenule vazdušne udare na Siriju.

"Misija OPCV nastaviće svoje raspoređenje u Siriji kako bi bile ustanovljene činjenice o navodima o upotrebi hemijskog oružja u Dumi", navodi se u saopštenju OPCV.

13:23 Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbjednosti na inicijativu Rusije saziva hitan sastanak savjeta u vezi sa napadom zapadne koalicije na Siriju, saopštila je pres-služba ove organizacije.

13:10 Objavljen je prvi snimak naučno-istraživačkog centra Barzeh u Siriji nakon napada zapadnih sila na Siriju.

12:36 Kipar se distancirao od vazdušnih napada Britanije na sirijske ciljeve, saopštivši da nije unaprijed bio obaviješten o akciji izvedenoj iz britanske vazduhoplovne baze na tom mediteranskom ostrvu, niti je bio umiješan u napad.

12:31 Bombardovanje Sirije od strane SAD, Velike Britanije i Francuske još više je ujedinilo sirijski narod kada je riječ o borbi protiv terorizma, izjavio je sirijski predsjednik Bašar el Asad.

Asad je to izjavio u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Irana Hasanom Rohanijem.

12:33 Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je trenutna eskalacija situacije oko Sirije destruktivna za cjelokupan sistem međunarodnih odnosa i da će istorija postaviti stvari na svoje mjesto "kao što je već ustanovljeno da je Vašington odgovoran za masakr u Јugoslaviji, Iraku i Libiji".

"Istorija će u ovom slučaju presuditi baš kao što je to učinila u slučaju Јugoslavije, u kojoj je Vašington bio odgovoran za velike masakre", rekao je ruski predsjednik.

12:31 Ciljevi međunarodnih udara na Siriju su ispunjeni i u ovoj fazi nisu planirani novi napadi, kazao je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan. On je dodao da bi sirijska vlada trebalo da zna da bi i novi udari mogli biti u planu ukoliko Damask ponovo pređe "crvenu liniju", odnosno upotrebi hemijsko oružje.

"Veliki dio sirijskog arsenala hemijskog oružja je uništen", rekao je Le Drijan francuskoj televiziji BFM.

Ispaljivanje rakete tipa tomahavk (Foto: Pentagon)

12:30 Predsjednik Sirije Bašar el Asad je rekao da je napad predvođen SAD uslijedio nakon što je Zapad shvatio da je izgubio kontrolu i kredibilitet u konfliktu. 

12:28 Amerika, Francuska i Velika Britanija informisaće danas predstavnike NATO o njihovim koordinisanim napadima na ciljeve u Siriji, izjavio je danas neimenovani zvaničnik Alijanse.

Prema njegovim riječima, sastanak 29 ambasadora NATO počeće tokom popodneva.

12:16 Hua Čunjing, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine, navela je da se Kina snažno protivi upotrebi sile u međunarodnim odnosima i da bilo kakva vojna akcija koja zaobilazi Savjet bezbjednosti UN predstavlja kršenje principa i osnovnih normi međunarodnog prava.

12:05 Odluka zapadne koalicije da napadne Siriju donijeta je na osnovu informacija iz medija i sa društvenih mreža, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova. Kako je rekla, mediji mogu da snose određenu odgovornost po pitanju istinitosti određenih informacija, ali govoriti o istinitosti materijala sa društvenih mreža nema nikakvog smisla.

12:00 Važnije je sada da se spriječi dalja eskalacija. Pozivam odgovorne aktere da hitno reaguju. Sirija je već dovoljno patila, kazao je Sebastijan Kurc, austrijski kancelar.

11:52 Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je zbog potrebe za brzim reagovanjem i zaštite "operativne bezbjednosti", odlučila da se Britanija pridruži vazdušnim napadima na Siriju, bez prethodnog glasanja u parlamentu.

11:45 Predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je nekoliko sati nakon što su SAD, Britanija i Francuska izvele vazdušne udare na postrojenja sirijske vlade, da će "Evropska unija biti sa svojim saveznicima na strani pravde".

11:44 Ministar odbrane SAD DŽejms Matis je rekao da nema izveštaja o američkim gubicima u napadu na Siriju, koji je opisao kao žestok, ali pažljivo ograničen. Pentagon je saopštio da je cilj napada bilo "srce" Asadovih programa za razvoj i proizvodnju hemijskog oružja.

11.40 Sirijski PVO oborio 71 od 103 krstareće rakete, izjavio je general-pukovnik ruske vojske Sergej Rudskoj. Navodi da su sirijski vojni objekti pretrpjeli samo manju štetu. Rusija bi mogla da razmotri snabdjevanje Sirije i drugih zemalja raketnim sistemima S-300, rekao je Rudskoj.

11:32 Američke snage nisu koristile bazu Indžirlik za pokretanje vazdušnih udara na Siriju, izjavio je zamjenik turskog premijera Benjkir Bozdag. "Okončanje pritiska i pronalazak političkog rješenja je obavezno u Siriji", naglasio je Bozdag.

11:30 Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas da Berlin podržava vazdušne udare na Siriju, koje su tokom noći izvršile SAD, Francuska i Britanija, kao "neophodnu i adekvatnu" akciju radi upozorenja Damasku da više ne koristi hemijsko oružje.

"Podržavamo činjenicu da su naši američki, britanski i francuski saveznici preuzeli odgovornost na ovaj način kao stalne članice Savjeta bezbjednosti UN", istakla je Merkelova.

Ispaljivanje rakete (Foto: Pentagon)

11:04 "Varvarski napad Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske neće uticati na sirijsku odlučnost da se bori protiv terorista" saopštilo Ministarstvo inostranih poslova Sirije.

"Sirijska Arapska Republika u najsnažnijem smislu osuđuje brutalnu američko-britansko-francusku agresiju, koja predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava, načela i svrhe Povelje UN", navodi se u saopštenju

11:02 Francuska je zaključila na osnovu rezultata tehničke analize otvorenih izvora i "pouzdanih obavještajnih podataka" da su hemijski napad u Dumi 7. aprila izvršile snage sirijskih vlasti, navodi se u izvještaju sa kojeg je skinuta oznaka povjerljivo.

Izvještaj je objavljen nakon koordinisanih udara Velike Britanije, Francuske i SAD tokom noći na ciljeve u Siriji.

10:34 Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači saopštio je da podržava napade SAD, Velike Britanije i Francuske protiv "nehumanog Asadovog režima".

10:17 Sve više demonstranata okupilja se na Trgu Umajadskog u Damasku želeći da se ujedine protiv vazdušnih napada  na Siriju, koje predvodi SAD.

10.15 – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da napad na Siriju predstavlja bolno podsjećanje na period kroz koji su prošli. "Mi smo mala zemlja, ne treba da se miješamo", rekao je Vučić.

10:12 Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg podržao je vojnu akciju SAD, Velike Britanije i Francuske protiv sirijskog režima, oceijnivši da će ona smanjiti sposobnost za dalje napade hemijskim oružjem na sirijski narod.

10:02 Premijerka Britanije Tereza Mej rekla je da je naredila britanskoj vojsci napad na skladište hemijskog naoružanja u Siriji, kako bi oslabila kapacitete režima Bašara Al-Asada za napad hemijskim naoružanjem, prenose britanski mediji. Mej je navela da se raketni udari izvode tako da na minimum budu svedeni bilo kakvi civilni gubici i da to nije pokušaj promjene sirijske vlade, javio je Rojters.

9:54 SAD i njeni saveznici pogodili civilne i vojne objekte u Siriji, kršeći Povelju UN i međunarodno pravo, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, reagujući na američko-francusko-britansku intervenciju u Siriji.

09:50 Sirijska vojska saopštava da niko nije poginuo u vazdušnim udarima i da je pričinjena materijalna šteta.

9:47 Sirijski predsjednik Bašar al-Asad snimljen je jutros kako dolazi na posao, nakon što su snage SAD, Francuske i Velike Britanije izvele vazdušne napade u Damasku i Homsu.

9:15 Napade na Siriju sam naredio jer su desetine muškaraca, žena i djece "masakrirani hemijskim oružjem za šta je nesumnjivo odgovorna sirijska vlada", rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron, istakavši da je "pređena crvena linija koju je Francuska postavila u maju 2017. godine".

9:10 Više stotina Sirijaca izašlo je na trgove u Damasku u znak protesta zbog raketnih napada SAD, Velike Britanije i Francuske. Državna televizija emituje snimak uživo sa trga, na kojem se vidi veliki broj civila izmešanih sa uniformisanim muškarcima, a među okupljenima su i jedan glumac, poslanici i druge javne ličnosti.

-------------------------------------------------------

Kako se navodi, rakete su ispaljivane iz američkih brodova koji su pozicionirani u Crvenom moru, zatim su vazdušne napade nanosili i taktička avijacija koja je locirana na Sredozemnom moru, a bombe su bacali i bombarderi B-1B koji su poletejli iz regiona Tanfa, gdje je locirana američka baza u Siriji.

Ruski vojni resor ističe i da je sirijski PVO bio u pripravnosti tako da je velikij broj raketa oboren.

Sirijska vojska je koristila PVO sisteme S-125, S-200, Buk i Kvadrat koji su proizvedeni prije više od 30 godina u Sovjetskom Savezu.

Rusija nije koristila sopstvene protivvazdušne snage prilikom odbrane sirijskih ciljeva od napada SAD i njenih saveznika, dodaje rusko Ministarstvo.

Više stotina Sirijaca izašlo je na trgove u Damasku u znak protesta zbog raketnih napada SAD, Velike Britanije i Francuske.

Neposredno nakon napada, više stotina mještana počelo je da se okuplja na trgu Omajad u Damasku. Veliki broj njih nosio je sirijske, ruske i iranske zastave.

Vojni udar u Siriji zahtijeva žestok odgovor Rusije i čitave međunarodne zajednice, smatra šef Komiteta Savjeta Federacije za odbranu i bezbjednost Viktor Bondarjov.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja pozvao je SAD, Francusku i Veliku Britaniju da ne dovode svijet na opasnu ivicu i da traže miran izlaz iz situacije u Siriji.