latinica  ћирилица
14/04/2018 |  18:22 ⇒ 23:07 | Autor: RTRS

Analitičari: Ozbiljnog rata u Siriji može biti, ali svjetskog - svakako ne

Do nekog ozbiljnijeg rata u Siriji može da dođe, ali do svjetskog svakako ne, kažu analitičari.

 U geopolitičkom smislu, napad se dešava u vrijeme kada su Rusija, Turska i Iran, bez Amerike, počeli razgovore o mirnom rješavanju situacije u Siriji. Iako su SAD uvijek prisutne, ovo je, smatra struka, pokušaj da se u priču vrate sa mnogo važnijom ulogom. Koji god potez da uslijedi, rat u Siriji neće prestati, smatra stručnjak za bezbjednost Milan Mijalkovski. Ipak,kaže, ne može se proširiti na svjetske razmjere.

-Mislim da su i Tramp i Putin toliko svjesni da zbog Sirije neće međusobno preći na međusobno uništenje, osim u slučaju da u tim napadima Zapad ne ispolji dejstvo po ruskim snagama u Siriji koje se nalaze ne samo u one dvije baze, nego, kako vidimo, i na nekim drugim tačkama. Može doći do nekog malo ozbiljnijeg rata, ali do svetskog rata svakako neće doći - ističe Mijalkovski.

Napad je vojni spolja, ali politički u suštini i upućen Rusiji, kaže diplomata Vladislav Јovanović. Smatra da je ruskim saveznicima poslata poruka da Rusija nije moćna sila zaštitnica, i da nije spremna da pruži pomoć kad je to potrebno.

-Ovo je dio šire operacije političkog plana koji je na liniji osporavanja Rusije da se izjednači sa Amerikom kao, kako kažu, izuzetnom silom. Rusija je bila organizator stvaranja multipolarnog svijeta i Amerika želi da je vrati u svoje okvire raznim sredstvima, sankcijama,  po mogućnosti da dođe do političkih promjena. To su očekivanja - naglašava Јovanović.

Ovi događaji svakako su pokazatelj kako će izgledati međunarodni poredak u budućnosti, kaže profesor međunarodnih odnosa na banjalučkom Univerzitetu Miloš Šolaja. Smatra da bi teško moglo da dođe do žestokih napada i da bi reakcije mogle da budu u smislu upotrebe i poštovanja međunarodnog prava. Ocjenjuje - Sirija je teren gdje ratuje svako protiv svakoga.

-Ono što je izvjesno jeste da neće biti direktne konfrontacije. Nažalost, ta konfrontacija velikih sila u političkom smislu, a tu i oružje govori kao sredstvo politike, dešava se u razrušenoj zemlji, koja ne predstavlja ništa drugo do poligon da se njihova politike sučele i odmjere snage - dodaje Šolaja.

Urednica "Sputnjika" Ljubinka Milinčić mišljenja je da Rusija i Amerika nisu u direktnom sukobu.

-Iako su Amerikanci rekli da nisu obavijestili Ruse, izgleda da ipak jesu, jer su u ruske baze sklonili i sirijsko naoružanje i ljude. Zato nema žrtava, nema izvještaja o uništenjima.... Što bi se reklo i vuk sit i ovce na broju - kaže Milinčićeva.

Za Srbiju, napad na Siriju je bolno podsjećanje na period kroz koji je prošla, poručuje predsjednik Aleksandar Vučić. Stava je da Srbija, kao mala zemlja, treba da ostane po strani i da svoje mjesto u svjetu pozicionira i na osnovu vojne neutralnosti.

-U igri velikih sila ne treba da se miješamo, ali je svima jasno šta građani Srbije osjećaju. Napad je pokazao nekoliko stvari. Politika vojne neutralnosti, politika u kojoj se uzdate "u se i u svoje kljuse" jedina je politika koju možemo da vodimo, jer politika "biti na strani jačeg" ne mora da znači da smo na strani morala i pravde - naglasio je Vučić.

Sinoćni napadi pokazuju da se zarad vojnih i političkih interesa, začas mogu stvoriti krizna žarišta, kaže Vučić. Za Srbiju je, poručuje, važno da građanima obezbijedi sigurnost, ali i izvuče pouku i pozicionira se na pravi način.