latinica  ћирилица
15/04/2018 |  11:14 | Autor: SRNA

Malešević otvorio izložbu učeničkih radova o Јasenovcu

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević otvorio je danas izložbu učeničkih radova o Јasenovcu u Spomen-području Donja Gradina.
Malešević otvorio izložbu učeničkih radova o Јasenovcu - Foto: SRNA
Malešević otvorio izložbu učeničkih radova o ЈasenovcuFoto: SRNA

Malešević je rekao da ova izložba predstavlja doprinos gajenju kulture sjećanja na nevino stradale žrtve logora Јasenovac.

On je dodao da su učenici, da bi mogli da pišu i slikaju o Јasenovcu, morali da saznaju i razgovaraju sa svojim nastavnicima o patnji i stradanju naroda u tom logoru.

Zahvalnice učenicima nagrađenih radova uručili su ministar Malešević i direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović koji su zahvalili učesnicima koji su se javili na konkurs.

U Donjoj Gradini danas će biti održana centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

U Spomen-području "Donja Gradina" u toku je okupljanje učesnika. U ovom mjestu prisutan je veliki broj građana i učenika koji pristižu autobusima iz raznih krajeva Republike Srpske.

Sistem koncentracionih logora Јasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Јugoslavije.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija federativne Narodne Republike Јugoslavije, a koje je potvrdio centar "Simon Vizental", zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Јevreja i nekoliko desetina hiljada antiFašista različitih nacionalnosti. /