latinica  ћирилица
16/04/2018 |  17:56 ⇒ 17/04/2018 | 07:36 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske s Vigemarkom - Srpska uspješno provodi obaveze (FOTO)

Republika Srpska podržava evropski put, ali želi da s Evropom sarađuje kroz mehanizam koordinacije.

To su poruke zvaničnika Srpske, nakon sastanaka sa šefom delegacije Evropske unije Lars-Gunar Vigemarkom. Evropski put i reformska agenda bile su glavne teme.

Predsjednik Dodik Vigemarku je rekao da Srpska podržava put evropskih integracija, ali isključivo kroz mehaniizam koordinacije.

Usvojeni mehanizam koordinacije kreiran je prema najboljim evropskim praksama i znači prihvatanje nadležnosti Republike Srpske predviđenih Ustavom, rekao je Dodik.

Da je mehanizam koordinacije okvir i kada je riječ o realizaciji svih aktivnosti u oblasti evropskih integracija, uključujući i proces programiranja sredstava pomoći Evropske unije IPA 2, zaključeno je i na sastanku s premijerkom Cvijanović.

- To sam naglasila gospodinu Vigemarku, da bismo mogli da adekvatno planiramo sredstva i da ih povlačima na adekvatan način, da ih otvorimo mogućim korisnicma - istakla je premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Sastanak Cvijanović - Vigemark

Cvijanovićeva i Vigemark ocijenili su da se realizacija Reformske agende u Srpskoj odvija u skladu s predviđenom dinamikom, i da reforsmki zahvati koje provodi Vlada Srpske daju pozitivne rezultate, o čemu svjedoče i svi makroekonomski pokazatelji. Razgovarano je i o strategijama, koje se rade na entitetskim nivoima.

- Moram reći da sam izrazila i nezadovoljstvo činjenicom da u FbiH, u masi ovih oblasti, uopšte nemate strateške dokumente. Imate određene aklcione planove, ili neki program razvoja, tako da je potrebno da se i oni potrude sa svoje strane da donesu svoju strategiju da bismo mogli da izvučemo ono što su najvažniji orjentiri, i za jedne i za druge i da na taj način nastupamo prema sredstvima EU - napomenula je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović Vigemarku je rekao da Narodna skupština postupa u skladu sa Ustavom i pozitivnim zakonskim propisima.

Sastanak Čubrilović - Vigemark

- Svi organi i institucije Srpske funkcionišu nesmetano i Narodna skupština je opredijeljena za ispunjavnje obaveza na putu evropskih integracija - poručio je Čubrilović.

Čubrilović i Vigemark saglasili su se da je važno da predstojeći izbori budu sprovedeni u skladu sa zakonom i demokratskim principima i da, nakon njih, organi budu formirani u skladu s voljom građana.