latinica  ћирилица
17/04/2018 |  09:14 | Autor: TANЈUG

Turska i Grčka, opet, spore

Turski premijer Binali Јildirim upozorio Grčku da se uzdrži od "provokacija" poslije podizanja grčke zastave na spornom ostrvu na Egejskom moru kod turske obale.
Grčka zastava - Foto: arhiv
Grčka zastavaFoto: arhiv

Јildirim je izjavio da su pripadnici turske obalske straže sklonili zastavu s ostrva koje se nalazi u Egejskom moru kod ljetovališta Didim, prenio je AP.

Ocijenio je da je incident sličano onom iz 1996. godine kada su dva članice NATO zaratila oko nenaseljenih ostrvaca Imija - Kardak (na turskom) za koje i Turska i Grčka tvrde da polažu pravo.

- Naš savjet Grčkoj bi bio da se klone provokacija... riješeni smo da damo odgovor na stvaranje situacije svršenog čina - rekao je Јildirim.

Upitan o tom incidentu tokom posjete šefu NATO, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je optužio grčkog ministra odbrane Panosa Kamenosa, vođu grčke nacionalističke stranke, da podiže tenzije u Egejskom moru.

Iz grčke vlade je rečeno da nemaju saznanja o tom incidentu i nazvao Јildirimove opaske "provokativnim i sramotnim".

- Mislim da Јildirim treba da bude oprezniji. Pozivamo Tursku da se vrati na put poštovanja međunarodnog prava. Oni treba da preduzmu inicijativu za smanjenje tenzija - rekao je portparol Vlade.

Odnosi dva susjeda i saveznika u NATO zategnuti su u posljednje vrijeme zbog odbijanja Grčke da Turskoj izruči osmoricu njenih vojnika odbjeglih poslije pokušaja državnog udara u julu 2016. godine i zbog hapšenja u Turskoj dvojice grčkih graničara koji su prije mjesec dana greškom prešli granicu.

Do zatezanja odnosa posljednjih nedjelja došlo je i zbog sporova oko prava na bušenje za naftu i gas kod Kipra.