latinica  ћирилица
17/04/2018 |  15:24 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Moguće poskupljenje povrća iz plastenika

Prema tvrdnjama agroekonomista, povrće iz plastenika moglo bi da poskupi. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, kasni rana proizvodnja povrća u plastenicima koji se ne griju. Nedostatak sunca produžio je vegetaciju, pa će berba povrća kasniti 10-15 dana.

Rasad je posijan ranije, ali niske temperature tokom marta i nedostatka sunca, odrazili su se negativno na biljke i onemogućili pripremu zemljišta u plastenicima.

Sadnja je kasnila desetak dana, pa će i prvi rod, koji donosi najveću zaradu.

Kod pojedinih se rasad osušio pa su ga presijavali, a kod drugih prerastao, jer je cijeli mart bio kišovit i hladan.

U Prehrambenoj industriji ''Sava'' uspjeli su da sačuvaju 200.000 sadnica kontejnerskog rasada tri sorte paprike koje će biti zasađene na vrijeme na otvorenom.

Plastenička proizvodnja će, međutim, kasniti. Zagrijavanjem plastenika obezbijedili su potrebnu temperaturu, ali nisu mogli da nadoknade nedostatak sunčevih zraka biljkama.

Rasad somborke ljute razvio se neujednačeno, pa će biti teško sačuvati prinos, a bilo je planirano da se ubere i preradi 30 dana prije paprike sa otvorenog.

Kašnjenje u vegetaciji odraziće se na tržištu.

Oni koji su zagrijavali plastenike imali su povećane troškove, ali već ubiru rod koji im zbog male ponude na tržištu donosi zaradu.