latinica  ћирилица
17/04/2018 |  15:43 | Autor: SRNA

Ćeranić: Ne čude Izetbegovićeve izjave, nego izostanak međunarodne reakcije

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić istakao je da najnovije ratnohuškačke izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića nisu nikakva nova politika, već nastavak one koju je njegov otac Alija Izetbegović zacrtao u "Islamskoj deklaraciji" i koju je nastojao da realizuje u proteklom ratu.
Predrag Ćeranić (foto:anfor.org) -
Predrag Ćeranić (foto:anfor.org)

"Ono što začuđuje jeste izostanak reakcije međunarodne zajednice, OHR i pojedinih ambasada koje se uvijek oglase o nekim banalnim primjerima iz Republike Srpske", rekao je Ćeranić novinarima u Banjaluci.

Reagujući na Izetbegovićeve prijetnje ratom, Ćeranić je naglasio da oni koji su ukazivali da je kupovina 2.500 pušaka za Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ ilegalna i da Republika Srpska formira paravojne formacije, sada ćute na očito zveckanje oružjem Bakira Izetbegovića.

"Nije problem u Izetbegoviću, nego u tome što ćute oni koji se uvijek oglase kada uspiju pronaći neki povod da disciplinuju Republiku Srpsku i nosioce funkcija u Republici Srpskoj nepravilno optuže", objasnio je Ćeranić.

On je dodao da se radi po ustaljenom planu - vještački se proizvede događaj, koji forsira "domaća kuhinja putem određenih medija", nakon čega to britanski mediji prenose i stvara se utisak da je Republika Srpska "crna rupa", loše mjesto i ono što treba popraviti u BiH.

"Na isti način je i predsjednik Republike Srpske dospio na američku crnu listu kao rušilac Dejtonskog sporazuma, iako se on i dalje najviše zalaže za Dejton, dok se s druge strane izjave Izetbegovića ignorišu", istakao je Ćeranić.

Komentarišući hapšenje državljana BiH Agana Ramića u Italiji, kojem je u automobilu pronađen eksploziv TNT, a kojeg Tužilaštvo BiH tereti za zločine nad Srbima u Konjicu 1992. godine, Ćeranić je naglasio da je to dokaz da u BiH ne postoji jedinstvena politička volja za borbu protiv terorizma, nego da je ona čisto deklarativna.

"Od mnogih gurućih problema se okreće glava, malo se govori o broju povratnika iz Sirije, o tome šta su oni tamo radili i tek nedavno je jedan portal objavio spisak poginulih što je mnogo veći broj od onog koji nam je Ministarstvo bezbjednosti BiH predstavilo", istakao je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, kada bi se napravila analiza velikih terorističkih akata u Evropi, bilo bi jasno da uvijek postoji neka nit koja ih veže sa BiH.

"Tim problemima se treba suštinski baviti radi bezbjednosti svih u BiH. Ova akcija u Italiji će biti povod da se BiH pozabavi stvarnim bezbjednosnonim problemima, paradžematima i slično", istakao je Ćeranić.