latinica  ћирилица
17/04/2018 |  17:18 | Autor: RTRS

Moskva: Zapad da se ne miješa u rad "OPCV"

Moskva poziva zapadne zemlje da se prestanu miješati u rad Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Siriji, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Inspektori OZHO u Siriji - Foto: AFP
Inspektori OZHO u SirijiFoto: AFP

Ona je optužbe Ministarstva spoljnih poslova Francuske za miješanje u rad OPCV, koje su usmjerene ka Rusiji i Siriji, nazvala "iznenađujućim" i pozvala "zemlje koje su izvršile protivzakoniti napad na Siriju da prestanu sa manipulisanjem javnim mnjenjem i miješanjem u rad međunarodnih organizacija".

"Kao prvo, Rusija je pozvala OPCV da izvrši inspekciju, a kao drugo, s obzirom na to da nije organizator misije, ruska strana je ponudila svu moguću pomoć misiji", rekla je Zaharova.

Portparol ruskog Ministarstva je dodala da su inspektori OPCV stigli u sirijski grad Duma u kojem je, navodno, izvršen napad hemijskim oružjem, prenio je TASS.

Zaharova je napomenula da je inspektorima OPCV dugo trebalo da stignu u Dumu, jer se militanti i dalje nalaze u sirijskom gradu, kao i zbog toga što su UN zahtijevale dodatne bezbjednosne garancije.

Agencija "Sana" je ranije danas prenijela da su stručnjaci OPCV stigli u Dumu i da su smjesta započeli istragu o napadu hemijskim oružjem, koji se, prema navodima nekoliko nevladinih organizacija, uključujući "Bijele šljemove", dogodio 7. aprila.

Rusko Ministarstvo odbrane je "Bijele šljemove" ocijenilo kao nepouzdan izvor informacija.

Izvor: SRNA