latinica  ћирилица
17/04/2018 |  18:55 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Propao je još jedan pokušaj usvajanja izmjena Izbornog zakona

Propao je još jedan pokušaj da, nakon bh. poslanika i delegati Doma naroda, usvoje izmjene Izbornog zakona kojim je planirano uvođenje savremene tehnologije – skenera, video nadzora i optičkih čitača za oktobarske opšte izbore. Umjesto Izmjena zakona, delegati su usvojili zaključke. Od Savjeta ministara, Agencije za javne nabavke, Agencije za zaštitu ličnih podataka i Centralne izborne komisije traže mišljenje o mogućnostima nabavke i primjene ovih tehnoloških inovacija u oktobru.

Sa zakašnjenjem od najmanje šest mjeseci, koliko BiH trese izborna “skener-groznica” zatraženo je mišljenje relevantnih bh institucija kojih se tehnološke inovacije i tiču. Savjet ministara, odnosno ministarstvo finansija trebalo bi da otkrije izvore novca vrijednog 13 miliona maraka, ili 130 miliona jer precizna kalkulacija za nabavku tehnologije još nije utvrđena.

Centralna izborna komisija, koju niko ništa nije ni pitao, a koja je zadužena za primjenu svih inovacija, umjesto dosadašnjeg “gunđanja”, trebalo bi javno da saopšti da li je primjena tehnologije moguća, s obzirom da je preostalo nešto više od šest mjeseci do izbora.

Agencija za javne nabavke treba da se izjasni, kako će skenere, optičke čitače i video kamere da nabavi za šest mjeseci ako je optimalno vrijeme za slične nabavke – uključujući i rokove za žalbe kojih nikada ne manjka - dvije godine. I Agencija za zaštitu ličnih podataka, koja je javno već digla svoj glas protiv, potanko će obrazložiti zašto je predloženi zakon - “nezakonit”.

-Razmatrati uopšte ovaj zakon bez mišljenja relevantnih institucija, zaista je, u najmanju ruku, neozbiljno - izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak.

Ili je to preozbiljna manipulacija predlagača!? Јer sporni “nezakoniti” zakon kreiran je u drugoj polovini prošle godine. Predlagači su, kako pozitivna praksa i nalaže, zatražili mišljenje upravo Agencije za zaštitu ličnih podataka. I dobili – ali negativno! Sporni prijedlog je sklonjen u ladice, a onda pred poslanicima “vaskrsao” početkom marta. I kao takav za jedan dan usvojen po hitnoj proceduri u oba čitanja. Isti postupak ovaj put “spriječio je cijeli Klub hrvatskih delegata i raspolućeni srpskih.

-Čak i pod pretpostavkom da se ovaj zakon usvoji, morale bi se prethodno poništiti odredbe nekoliko zakona koji su u zaštiti biometrijskih podataka - kaže poslanik SNSD-a Sredoje Nović.

Na drugoj strani su predlagači i simpatizeri spornih izmjena – Klub Bošnjačkih delegata, SDS-ov Darko Babalj i Ognjen Tadić iz Narodne stranke. Kažu, nastavak sage o skenerima, samo je kupovina vremena koja treba da dovede do toga da, ukoliko bi zakon prošao, da se ne može primijeniti u praksi.

Prozvane bh. institucije delegatima treba da dostave u roku od sedam dana. Rok je 26. april do kada bi Dom naroda ponovo trebalo da zasjeda i da se delegati izjasne i o mišljenju agencija i o predloženim izmjenama zakona!

Tek, niti jedna država Evropske unije u čiju se dobru praksu predlagači zaklinju, nije “osavremenila” izborni proces onako kako to BiH sada želi. Osam ih jeste pokušalo – ali su sve u potpunosti ili u velikoj mjeri takvu praksu brzo napustile i birače vratile na običnu olovku i papir!