latinica  ћирилица
25/04/2018 |  16:16 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

U Bijeljini postavljen makroogled kukuruza sa 65 vrsta hibrida

U Bijeljini je postavljen makroogled kukuruza sa 65 vrsta hibrida. Tokom vegetacije ogled će pratiti eksperti iz ove oblasti.

Ove godine ispoštovan je optimalan rok za sjetvu kukuruza koji je od 10. do 30. aprila, a na oglednom polju površine tri hektara zasijano je 65 hibrida osam sjemenskih kuća.

Svrha postavljanja ogleda je da se hibridi različitih selekcijskih kuća i različitih dužina vegetacije ispitaju u agroekološkim uslovima Semberije.

"Ove godine optimalan rok je ispoštovan. Imali smo povoljne uslove vlažnosti, povoljne uslove temperature, a rezultat svega toga je da imamo parcele gdje kukuruz niče, koji ima dva lista i početak trećeg lista. Ipak vremenski usklovi su bili povoljni", rekao je Dragan Zarić, viši stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede Srpske.

Na ovom oglednom polju urađene su sve agrotehničke mjere obrade zemljišta, osnovno đubrenje, a nakon toga biće obavljena zaštita kukuruza.

"Postoje dva sistema zaštite kukuruza od korova, a prvi je da se herbicidi primjenjuju odmah nakon sjetve, a prije nicanja, što u ovom trenutku ovdje nije preporučljivo jer su velike temperature, zemljište je suvo i nema unosa herbicida u one slojeve u kojima treba on da ispolji svoje dejstvo", pojašnjava Aleksandar Majkić, viši stručni saradnik za oglede u Ministarstvu poljoprivrede Srpske.

Tokom vegetacije ogled će pratiti stručna lica, a krajem vegetacije planirano je organizovanje manifestacije "Dani polja", na kojoj će poljoprivredni proizvođači imati priliku da hibride kukuruza vide na jednom mjestu i uporede osobine koje ih interesuju.