latinica  ћирилица
29/04/2018 |  10:15 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Cvijanović: Srpska dijaspora značajan resurs, gradimo mostove saradnje, čuvamo identitet (FOTO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović u okviru posjete Sjedinjenim Američkim Državama, gdje boravi na poziv Srpske pravoslavne crkve i udruženja iz savezne države Arizona koja okupljaju građane porijeklom iz Republike Srpske i Srbije, prisustvovala je u Feniksu Festivalu horova iz Sjeverne Amerike, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Sveti Sava.

Predsjednica Cvijanović je istakla da je ovaj događaj bio prilika i da razgovara sa istaknutim članovima dijaspore porijeklom iz Republike Srpske i Srbije i da im prenese koliko je važno da postoji institucionalna veza između Republike Srpske i našeg naroda u rasejanju.

Predsjednica Vlade je naglasila da je brojna Srpska dijaspora predstavlja značajan resurs, te da istorijska povezanost, zajednička kultura i tradicija, obavezuju da gradimo mostove saradnje i na taj način čuvamo svoj identitet.

Predsjednica Cvijanović je ukazala na nastojanje Republike Srpske da razvija i unapređuje saradnju sa dijasporom, uključujući i Srbe iz ovog dijela SAD-a, čiji predstavnici na različite načine mogu da pomognu promociji Srpske.

 Podsjetila je da je prvi Forum dijaspore, koji je u februaru održan u Banjaluci, značajan korak ka uspostavljanju snažnijih ekonomskih, političkih i drugih veza između Republike Srpske i njene dijaspore.

Premijerka Srpske u SAD

Pored ove parohije, predsjednica Cvijanović je posjetila i drugu parohiju –Crkvenu opštinu Svetog Nikole u Feniksu gdje je prisustvovala zavičajnoj večeri i narodnom veselju koje je okupilo nekoliko stotina ljudi srpske dijaspore.

Prethodnog dana, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, razgovarala je o političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj sa privrednicima porijeklom iz Feniksa koji čine Klub privrednika srpskog porijekla iz američke savezne države Arizona.

U nastavku posjete predviđeno je da Cvijanovićeva prisustvuje svetoj liturgiji u crkvi Svetog Save u Feniksu, te svečanom banketu koji u njenu čast organizuje ova crkvena opština.