latinica  ћирилица
30/04/2018 |  11:23 ⇒ 14:13 | Autor: RTRS

Rajka Đurić danima protestuje na sarajevskom pločniku-Vratite mi moju imovinu!

Rajka Đurić danima stoji sa transparentom na sarajevskom pločniku, između zgrade Predsjedništva BiH i Vlade Kantona Na transparentu poruka-Stop iživljavanju, vratite mi moju imovinu. Poneki prolaznik zastane, pa i saosjeća sa Rajkinom nevoljom i nevoljama sarajevskih Srba, ali od zvaničnika pomenutih institucija niko je ne primjećuje.

Borba za pravo nad imovinom traje 16 godina, koliko i ignorisanje opštinskih vlasti. Ni naš zahtjev za izjavu nadležnih u opštini Novi Grad nije bio dobrodošao, i pozvali su se na zakonski rok od 15 dana. Za njih zakonskih, a za Rajku dugih 15 dana na sarajevskom pločniku.

Kada se Rajka 1999. godine vratila u Sarajevo radi ostavinske rasprave nakon smrti roditelja, roditeljska kuća sa dva stana, u Prnjavorskoj ulici bila je do temelja srušena. Ta ruševina, uz malo okućnice, jedina je imovina koja joj, velikodušno, nije oteta. Sve ostalo, uključujući i nekada štalu, a nakon adaptacije kućicu u kojoj sa sestrom od 2003. preživljava, Rajki je oteto i knjiženo na javno dobro ili komšije koje su na njenu štetu širile svoja imanja.

"Očekujem od opštine, ne pomoć, nego rješenje da mi se izda pravilna dokumentacija koja je oduvijek pratila moju imovinu", kaže Đurićeva.

Apsurdno, ali da bi na mjestu nekadašnje štale, građene i legalizovane još u prvoj polovini prošlog vijeka, Rajka sagradila kakav takav dom, sarajevska opština Novi Grad u dva navrata, na njeno ime dodijelila joj je donaciju. Danas tvrde da ni ta kuća nije njena.

Nakon svakog premjera i vještačenja skica imanja je izmijenjana, svaki put na štetu Rajke Đurić i njenih sestara.

Na prilaznom putu nikla je kuća izvjesnog Šefika Dizdarevića, koja istina nije legalizovana, za razliku od garaže.

Tužba na sudu čekala je godinama i tek nedavno počeo je proces.

U međuvremenu ciklično na svake 2-3 godine dobijala je, a nedavno i 4-ti put, negativno rješenje opštine Novi Grad.

Nakon Rajkinih žalbi federalno ministarstvo prostornog uređenja svaki put je nalagalo ponovni postupak, a iz opštine iznova gotovo identičan odgovor. Između redova dugog i zbunjujućeg obrazloženja posljednjeg negativnog rješenja razotkriva se stvarna namjera opštinskih vlasti.

Nalazima vještaka urbaniste ove službe od 7. januara 2016. utvrđeno je, nakon uvida u priloženu dokumentaciju, te uviđaja, da se predmetna lokacija nalazi u obuhvatu Regulacionog plana Švrakono selo-Mlakve, za koji donesena odluka o pristupanju izradi Regulacionog plana Švrakino selo Mlakve, te da je ovom odlukom utvrđen režim zabrane građenja do usvajanja plana.

Pravosnažno sudsko rješenje o međama iz 2011. ni do danas nije proknjiženo. Angažovala je i advokate koji bi ubrzo odustajali od njenog slučaja, pa čak radili i na njenu štetu. Osjeća se zarobljenom u vlastitoj imovini, bez prava da njom raspolaže. No ni kamenovanje kuće, prijetnje i napadi hrabru i upornu Rajku Đurić nisu naveli da odustane od prava na dom u kojem je do rata živjela, kao i na roditeljsko nasljeđe.