latinica  ћирилица
06/05/2018 |  16:07 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Pozitivni efekti poticaja u stočarskoj proizvodnji

Procjenjuje se da će ove godine vrijednost stočarske proizvodnje u Srpskoj premašiti 800 miliona maraka.

Najveći dio biće ostvaren u proizvodnji mlijeka, svinjskog, goveđeg i živinskog mesa.

Domaće proizvođače ugrožava prekomjeran uvoz, ali se mjerama Vlade povećava proizvodnja, koja je u sistemu podsticaja. Tako je otkup mlijeka u prošloj godini povećan za sedam odsto, u odnosu na godinu ranije.

Zahvaljujući stabilnim otkupnim cijenama i redovnoj isplati podsticaja otkup mlijeka u Srpskoj je lani povećan za osam miliona litara.

Više od jedne trećine mlijeka proizvode velike farme kojima je ovo primarna djelatnost.

Porodica Đokić ima 150 grla stoke, u muži 50 krava i dnevno isporuči 1.000 litara mlijeka.

- Planirao sam možda i više mlijeka da proizvodim, ali sad je cijena mnogo manja nego kad sam počeo. Ali bitnoj e da su  podsticaji redovni, ističe Nebojša Đokić iz Dvorova.

Oko 4.500 proizvođača je proizvelo 112 miliona litara mlijeka.

Veliki proizvođači imaju profitabilniju proizvodnju, ali je i dalje oko 70 odsto mlijeka sa malih farmi. Neke od njih imaju i tov junadi.

- Nismo mi neki veliki proizvođači, imamo po 30-ak bikova, a 20-ak utovimo od naših krava. Јeftino je i najgore je što, kad sazre bikovi, neće ih niko, priča Milan Čobić( Kojčinovac).

Iako domaća proizvodnja zadovoljava samo 30 odsto domaćih potreba, godinama postoji višak tovnih svinja i junadi na tržištu.

Posljednjih godina uvoz junećeg mesa je povećan dva puta, svinjskog pet puta, a za to vrijeme domaća proizvodnja je na ivici opstanka.M

Ministarstvo spoljne trgovine BiH ne štiti domaću poljoprivrednu proizvodnju od nekontrolisanog uvoza, čak ni sezonskom zabranom uvoza, što dopuštaju svi međunarodni sporazumi.

- Mi imamo zakonom jasno definisano kako se to obavlja, zakonski je definisana procedura u zaštiti domaće proizvodnje, međutim niko to ne želi da sprovodi posebno u zadnje tri- četiri godine. Јednostavno smo pustili da se uvozi sve i svašta, kaže Zoraaaan Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede RS.

Direktna podrška stočarskoj proizvodnji od strane Ministarstva ogleda se i u povećanju podsticaja za ovu proizvodnju u 2018.godini.

Premija za priplodnu stoku povećana je za 47 odsto, a posebno je povećana premija za priplodne junice, čak 79 odsto.

Premija za proizvodnju mesa u prosjeku je povećana za 36 odsto, a najveće povećanje bilježi premija za utovljene svinje od 88 odsto.