latinica  ћирилица
10/05/2018 |  07:49 ⇒ 11/05/2018 | 02:08 | Autor: RTRS

NSRS- Prihvaćeni zaključci vladajuće većine; Odbijen prijedlog opozicije

Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici razmatrala je jednu tačku Dnevnog reda - stanje bezbjednosti u Banjaluci i Srpskoj - "Pravda za Davida - pravda za sve".

23.45 - Narodna skupština Srpske na posebnoj sjednici donijela je odluku o formiranju Anketnog odbora u cilju sagledavanja svih činjenica u vezi sa slučajem stradanja mladića Davida Dragičevića. Za predsjednika Odbora imenovan je Branislav Borenović, a njegov zamjenik biće Drago Kalabić. Članovi odbora su Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajilica i Goran Đorđić. Parlament je obavezao Anketni odbor da u roku od mjesec dana informiše Narodnu skupštinu o utvrđenim činjenicama. Skupština je usvojila i 16 zaključaka, koji su predložili klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, SP, SDS - K i dva samostalna poslanika. Skupština je zatražila da se ubrza istraga u slučaju Dragičević, apostrofirajući ulogu i odgovornost tužilaštva. Poslanici su odbacili svaki vid politizacije tragičnog slučaja. Od Vlade Srpske zatraženo je da se pristupi izmjeni propisa koji regulišu postupak traženja nestalih.

23.31 - Poslanički klubovi opozicije u Narodnoj skupštini između ostalog predložili su zaključke kojima se traži da premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović razriješi dužnosti ministra unutrašnjih poslova Srpske Dragana Lukača zbog, kakao su naveli, propusta iznesenih na konferenciji za novinare 26. marta o smrti Davida Dragičevića, rekao je poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak. U zaključcima opozicije se navodi da Narodna skupština zadužuje Odbor za bezbjednost Narodne skupštine da sprovede parlamentarni nadzor i istragu, te javno saslušanje u predmetu Dragičević.

23.15 - Poslanik DNS-a u NSRS Spomenka Stevanović iznijela je zaključke koje su predložili poslanici vladajuće većine. Između ostalog, neki od zaključaka odnose se na to da je u osnovi stabilno stanje bezbjednosti u Srpskoj, da NSRS traži od nadležnih institucija da što prije rasvjetle slučaj "Dragičević", kako bi se zadovoljila pravda. Takođe, NSRS traži da se ubrza istraga, ali ne na račun zakonitosti, te da Parlament odbacuje svaki vid politizacije.

21.22 - Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se ne miješa u stvari koje nisu u njenoj nadležnosti, te da se tako ne miješa ni u istragu u predmetu Davida Dragičevića.

"To nije moj posao, nemam znanja da vodim istragu, to rade neki drugi koji su za to obučeni i čiji je to posao", rekla je Cvijanovićeva na posebnoj sjednici na kojoj se razmatra stanje bezbjednosti u Banjaluci i Srpskoj - "Pravda za Davida - pravda za sve".

21.03 - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da bi šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Vukota Govedarica, ukoliko ima saznanja da je David Dragičević ubijen, morao to da saopšti nadležnom tužilaštvu.

"Već jednom sam govorio o glavnom tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimiru Lepiru, ali očito je da Govedarica neće da čuje ono što je istina. Rekao sam da se može provjeriti ono o čemu sam pričao sa Lepirom, a pričali smo da je potrebno da tužilaštvo javnosti saopšti činjenice koje zna i svi to tražimo, što nije pritisak na ovu instituciju", rekao je Lukač u Narodnoj skupštini.

On je konstatovao da bi ozbiljan čovjek morao da ima određena saznanja da bi tvrdio da je počinjeno ubistvo.

20.40 - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović naveo je da Tužilaštvo mora završiti svoj posao kada je riječ o tragičnoj smrti Davida Dragičevića i pozvao narodne poslanike da ne prebacuju odgovornost na nekog drugog.

"Јedina uloga Vlade jeste da ako treba resursa vidimo šta je to i da ne štedimo i dođemo do istine", rekao je Kasipović na posebnoj sjednici na kojoj se razmatra stanje bezbjednosti u Banjaluci i Srpskoj - "Pravda za Davida - pravda za sve".

20.15 - Šef Kluba SDS-a Vukota Govedarica smatra da najmanje jedna osoba iz Vlade zna da li je sve rađeno u skladu sa zakonom i odgovorno u istrazi u predmetu Davida Dragičevića.

On je dodao da je siguran da je ta osoba ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ali da to možda zna i premijer Srpske Željka Cvijanović.

"Nemam sumnju da znate šta se sve desilo u slučaju tragičnog gubitka mladog života u Banjaluci", rekao je Govedarica.

19.22 - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da treba pojačati video-nadzor na svim mračnim mjestima u Banjaluci i drugim gradovima u Republici Srpskoj, te očuvati institucionalnu snagu Ministarstva unutrašnjih poslova.

19.15 - Poslanik SNSD-a Drago Kalabić kaže je da je na skupštinskom Odboru za bezbjednost sinoć izglasan zaključak, u kome je predložio da Narodna skupština u ovom slučaju prihvati parlamentarni nadzor ako to smatra potrebnim i da se to u najkraćem roku provede.

19.10 - Poslanik PDP-a Branislav Borenović naveo je da institucije ne trebaju ignorisati zahtjeve Davora Dragičevića za kvalifikovanjem toga da li je njegov sin ubijen ili ne, šta se tačno desilo i šta je uzrok smrti.

18.58 - Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić izjavio je saučešće porodici Dragičević zbog gubitka sina, ističući da je kao lider te partije činio sve da slučaj ne bude ispolitizovan.

18.11 - Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović demantovala je vijest koja je nedavno izašla u javnost, u kojoj se navodi da je ona izdala naređenje da se vodenim topovima rastjeruju okupljeni građani sa Trga Krajine, koji traže "Pravdu za Davida.

"Degutantno je da se političke partije miješaju u slučaj "Dragičević". Ovo je stvar ljudskosti i principa. Ovdje ne smije biti politika upetljana. U ovom slučaju ne možete vi biti na jednoj strani, a mi na drugoj. Strašno je da se političke partije utrkuju, nakon što se desi ovako strašna stvar", istakla je Cvijanovićeva.

18.01 - Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić navela je da nije dobro bilo koga kvalifikovati kao saučesnika u određenom krivičnom djelu bez jasnih dokaza.

Golićeva je naglasila da Narodna skupština Srpske ne može biti sudija i tužilac, jer je to politički organ, ali da može tražiti od tužilaštva da ubrza procese, ali ne nauštrb istine.

Prema njenim riječima, tužilaštvo je ključni organ za rješavanje ovog slučaja

17.59 - Šef Kluba Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slobodan Protić rekao je da poslanici ove stranke nemaju nikakvu dilemu da se mora doći do pune istine, ne samo u slučaju tragične smrti Davida Dragičevića, već i u svim ostalim neriješenim slučajevima.

Protić je rekao da to nije posao poslanika već tužilaštva, ali da se može zaključcima Narodne skupštine pokušati zahtijevati da tužilaštvo završi svoj posao na osnovu profesionalnih standarda.

Poslanik Srpske radikalne stranke Srpske Milanko Mihajilica kaže da ove posebne sjednice ne bi ni bilo da nije bilo pritiska javnosti.

"Onaj ko upravlja društvenim procesima, nosi odgovornost za situaciju u društvu", rekao je Mihajilica.

Šef Kluba NDP-a Krsto Јandrić rekao da hronološka priča o kretanju Davida tokom kobne noći ništa ne govori, jer nema ključnog podatka - kada je nastupila smrt.

On je dodao da poslanici nisu policajci, sudije i tužioci, ali da imaju pravo pričati o raznim temama i dati komentar.

17.40 - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da nije tačno da je izjavio da David Dragičević nije ubijen, kako se navodi u pojedinim medijskim napisima.

Lukač je naglasio i da nikada nije rekao da je riječ o samoubistvu, odnosno da uopšte nije kvalifikovao ovaj slučaj.

16.32 - SNSD će predložiti formiranje anketnog odbora kako bi se istražile sve okolnosti oko smrti Davida Dragičevića“, rekao je Radovan Višković, predsjednik Kluba poslanika te stranke.

Dodao je da SNSD ne skriva ništa i da nema nikakvu tajnu prema narodu, i da odboru treba dati sva potrebna ovlaštenja kako bi utvrdio sve činjenice vezano za događaj.

U zaključcima koje je predložio, istakao je da SNSD smatra da je bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj stabilna, sa povremenim incidentima, ali da duboko žali zbog tragedije porodice Dragičević.

Dodali su da podržavaju sva okupljanja građana, ali da osuđuju svaki oblik politizacije.

15.50 - Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić je rekao da svi poslanici traže da se ubrza rasvjetljavanje slučaja stradanja Davida Dragičevića. On je dodao da priča da se dođe do istine o okolnostima njegovog stradanja, nažalost, ide polako u drugi plan, ali da treba vratiti argumente u raspravu.

"Skupština ne odlučuje i ne glasa da li je nešto bilo ubistvo ili zadesna smrt. To mora da uradi Tužilaštvo. Mi možemo da govorimo o okolnostima koje su dovele do toga i da tražimo više racija, više video nadzora u gradu", naveo je Stevandić.

15.16 - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović očekuje da u realnom roku u potpunosti bude utvrđena istina o tragičnom stradanju Davida Dragičevića.

"Mislim da je dobar pristup da sarađuju Okružno tužilaštvo i Republičko tužilaštvo s ciljem nadzora nad radom. Saradnju je potrebno nastaviti, kao i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova", rekao je Kasipović. On smatra da je turobna, teška i tragična istina da je ugašen život djeteta.

14.43 - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas da će reagovati na laži da je saučesnik u ubistvu Davida Dragičevića.

"Da li treba da se naviknem na to što mi djecu prozivaju na društvenim mrežema? Na laži i na žigosanje moje djece se neću naviknuti i ćutati blogeru Slobodanu Vaskoviću koji mi crta metu na leđima", rekao je Lukač u Narodnoj skupštini u replici poslanicima opozicije.

On je ponovio da će tužiti Vaskovića i poslanika NDP-a u Narodnoj skupštini Zdravka Krsmanovića.

"Oni će morati dokazati u sudu šta sam sakrio i kakav sam saučesnik u ubistvu. Podnesen je izvještaj sa svim dokazima koji se odnosi na tragično stradalog Davida Dragičevića i biće nastavljena istraga kojom će biti pokazano da li je bilo krivičnog djela ili nije, a do sada ga nije bilo", dodao je Lukač.

On je podsjetio da je od 2001. do 2006. godine, kada su vlast u Srpskoj bili SDS i PDP, počinjeno 30 ubistava koja nisu riješena.

14.25 - Poslanik SNSD-a Igor Žunić rekao je danas da svi poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske traže istinu o stradanju mladog Banjalučanina Davida Dragičevića.

Žunić je rekao da u Skupštini "nema jedne i druge strane, jer je istina samo jedna, a poslije nje može da dođe pravda".

13.38 - Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Glamočak smatra da postoje određene nelogičnosti u postupcima istražnih organa kada je riječ o tragičnoj smrti Davida Dragičevića, što stvara sumnju u sprovođenje istrage u ovom, ali i nekim drugim predmetima.

13.02 - Glavni tužilac Okružnog tužilaštva u Banjaluci Želimir Lepir rekao je danas da tužilački tim intenzivno radi na utvrđivanju stvarnih okolnosti stradanja Davida Dragičevića i da će sve biti urađeno da bi istina bila utvrđena.

"Provjeravali smo segment po segment onoga šta je uradila policija u ovom slučaju. Provjerili smo iskaze koje su svjedoci dali policiji i utvrdili da su autentični", rekao je Lepir u obraćanju u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On kaže da su tužioci bili u kući porodice Rađen, u kojoj je, kako je naveo, navodno izvršena pljačka.

"Izvršili smo rekonstrukciju događaja u kući porodice Rađen, a ne mogu vam sada reći rezultate. Јoš ćemo raditi na ovom slučaju za šta treba vremena i molim medije i javnost da imaju strpljenja", dodao je Lepir.

11.15 - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač odbacio je danas sve optužbe na njegov račun i na rad MUP Republike Srpske, nazvavši da se radi o lažima.

Ministar MUP-a Srpske Dragan Lukač u NSRS

11.05 - David Dragičević, otac stradalog mladića Davida Dragičevića, rekao je danas u Banjaluci da traži istinu i pravdu u vezi sa, kako je rekao, brutalnim ubistvom njegovog sina i onima koji su u to umiješani.

Dragičević je rekao da hoće istinu ma kako ona brutalna bila i da od toga neće odustati do kraja života.

10.15 - Nakon usvojenog dnevnog reda, poslanicima se obratio predsjednik PDP i poslanik te stranke Branislav Borenović u ime predlagača, opozicije, koji su inicirali ovu sjednicu.

Borenović je naglasio da skupština mora da zauzme stav da svaki građanin ima jednaka prava na život, sigurnost i slobodu, te da je obaveza svake institucije u Srpskoj da sačuva svakog građanina od nasilnih akata od koga god da dolaze.

"Јedino će se na taj način poslati jasna i čvrsta poruka da je Republika Srpska i dalje zemlja zakona, reda i slobode, da pravde u njoj još ima i da će biti kažnjen svako ko se ponaša drugačije", rekao je Borenović u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući dokument o stanju bezbjednosti u Banjaluci i Srpskoj - "Pravda za Davida - pravda za sve" u kojem se, između ostalog, navodi da je "krajnje vrijeme da Narodna skupština Republike Srpske zauzme čvrst stav da niko i nikada u Srpskoj ne može i ne smije biti iznad zakona".

Prema njegovom mišljenju, mora se insistirati da se o osjetljivim i teškim pitanjima razgovara u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

O ovoj tački dnevnog reda poslanici će se izjašnjavati nakon što bude razmotrena.

Sjednici prisustvuju i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, kao i Davor Dragičević, otac tragično stradalog Davida.

Uoči posebne sjednice, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da od Parlamenta Srpske očekuje utvrđivanje niza mjera koje će dovesti do jačanja povjerenja u institucije.

Istakao je da je na djelu haranga protiv cijele policije Srpske s ciljem njenog rušenja i ponovnim stavljanjem na dnevni red reforme policije. Konferenciju za medije MUP-a, od 26. marta, povodom tragičnog stradanja Davida Dragičevića, ocijenio je greškom, ali da to nije dovoljan razlog da se ruši cijela policija Srpske.

Nestanak dvadesetjednogodišnjeg Banjalučanina Davida Dragičevića prijavljen je 18. marta, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvena u Vrbas, u neposrednoj blizini tvrđave Kastel u Banjaluci.

Nakon identifikacije tijela, od 26. marta na banjalučkom Trgu Krajine počela su okupljanja građana organizovana putem "Fejsbuk" grupe pod nazivom "Pravda za Davida", koja je, kako je navedeno, formirana s ciljem dolaska do istine i rasvjetljavanja "slučaja Davida Dragičevića".