latinica  ћирилица
10/05/2018 |  08:11 ⇒ 13:26 | Autor: RTRS

Nastavak suđenja za ubistvo vojnika ЈNA u Sarajevu

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Specijalne jedinice MUP-a tadašnje BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Osim Vikića, u predmetu "Veliki park" optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, a potom su izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim još traga.

Na ročištu održanom 5. aprila, svjedok Tužilaštva BiH Šefik Delalić rekao je da je čuo da je Mišo Žmiro sa svojim ljudima doveo vojne zarobljenike u Dom policije u Sarajevu i ubio ih.

Delalić je rekao da je bio vozač specijalizovanih vozila Specijalne jedinice MUP-a, ali da je iz zdravstvenih razloga u Domu policije u aprilu 1992. počeo raditi administrativne poslove i pomagati Vikićevoj sekretarici Fahridi Mustafić.

On je potvrdio da je Јusufa Prazinu upoznao u Domu policije, gdje je iznenada došao sa svojom jedinicom. Svjedok je rekao da niko nije znao ko ih je doveo, niti kako i zašto su došli, da su nakon tri dana otišli, kao i da je Prazina nekad dolazio kod Vikića.

Delalić je takođe izjavio da nije upoznao Nedžada Herendu, za kojeg je kasnije iz medija čuo da se veže za ubistvo zarobljenih vojnika u parku.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.