latinica  ћирилица
10/05/2018 |  21:40 ⇒ 21:54 | Autor: SRNA

Počele 17. Majske muzičke svečanosti

U Bijeljini je večeras otvoren 17. horski festival Majske muzičke svečanosti koji će tokom četiri dana okupiti više od 1.000 horskih pjevača.
Hor Srbadija (Foto:glassrpske.com) -
Hor Srbadija (Foto:glassrpske.com)

Festival na kojem učestvuje 30 horova iz BiH, Turske, Srbije, Slovenije i Hrvatske, otvoren je koncertom dječijeg i mješovitog hora Srpskog pjevačkog društva Srbadija.

Dirigent hora Srbadija Desanka Trakilović rekla je da je na 17. festival posebno ponosna, jer je ova manifestacija, iz godine u godinu, sve bolja i sadržajnija.

- Nijednog momenta nismo zaboravili duhovnu komponentu i crkveno pjevanje po kojem je Srbadija, kao domaćin festivala, prepoznatljiva - rekla je Trakilovićeva.

Dirigent malog hora Јelena Milićević Trakilović rekla je da su priredili cjelovečernji koncert mješovitog kamernog i dječijeg hora.

Takmičenja će biti održana u sedam kategorija - mješoviti horovi, mješoviti kamerni horovi, crkveni horovi, muški horovi, ženski horovi, dječiji horovi i folklor. Biće održano i takmičenje solo pjevača.

U Centru za kulturu sutra od 20.30 časova biće održan koncert prijateljstva, a učesnici su gostujući horovi iz inostranstva.

U subotu, 12. maja, planiran je cjelodnevni program koji će početi u 9.30 časova Svetom arhijerejskom liturgijom u Manastiru Svetog Vasilija Ostroškog. U 12.00 časova počeće takmičenje u kategorijama dječiji, muški, ženski horovi i folklor, a u 19.00 časova biće proglašeni rezultati prvog takmičarskog dana, a potom održan koncert horova pobjednika.

U nedjelju, 13. maja, u 11.30 časova u hramu Svetog Velikomučenika Georgija počeće takmičenje u kategoriji pravoslavna duhovna muzika, a u 13.30 časova u Centru za kulturu takmičenje u kategorijama mješoviti kamerni i mješoviti horovi .

Istog dana od 14.00 časova u Muzeju Semberija takmičiće se solo pjevači.

U 19.00 časova u Centru za kulturu predviđeno je proglašenje rezultata drugog takmičarskog dana, a potom koncert horova pobjednika, te zatvaranje 17. horskog festivala.