latinica  ћирилица
13/05/2018 |  12:01 ⇒ 13:08 | Autor: RTRS

Kakav je položaj novinara privatnih medija u Brčko distriktu?

Položaj većine novinara u BiH je veoma težak, ali se novinari koji rade u privatnim medijima u distriktu Brčko nalaze u još težoj situauciji. Osnovni razlog je sindikalna neorganizovanost, zaključak je savjetovanja novinara i predstavnika sindikata.

Politički i ekonomski sistem sa svim svojim prednostima i manama, direktno se odražava i na položaj medija i novinara koji u njima rade. I u BiH je takva situaucija, posebno u privatnim medijskim kućama, jer novinari u njima rade, bez bilo kakve garancije za zaštitu profesionalnih prava.

"Iako vjerovatno većina radnika u privatnim medijima nije zadovoljna svojim statusom, mislim da se oni ne žele sindikalno organizovati, jer to inače nije praksa", napominje novinar Adis Mujdanović.

Tačno je, tvrde u sindikatu! Novinari u privatnim kućama se ne organizuju u sindikate, zato što ih vlasnici komercijalnih medija uglavnom uslovljavaju za rad. Ni jedan novinar u privatnim medijima u Brčkom nije učlanjen u sindikat.

"Upravo iz straha kod nekih poslodavaca ne samo kada su u pitanju mediji, ne libe se da kažu ko se učlani u sindikat, dobiće otkaz. Kakva je to poruka?'', pita Ilija Kalajdžić, sekretar Sindikata distrikta Brčko.

Ni Sindikat ponekad nije na svom zadatku, i ne štiti radnike na najbolji način. Ipak, bolje je, kažu novinari, biti sindikalno aktivan, nego biti nezainteresovan, i čekati da se za njihova prava izbore drugi.

"Želja je da u narednom periodu učinomo maksimum, kako bi što više organizacija i u Brčkom bile na sindikalnoj osnovi kada su mediji u pitanju, i ovdje samo ЈP Radio Brčko distrikta ima sindikalnu orhanizaciju, a to vam dovoljno govori", navodi Admir Kadrić, novinar Radija Brčko.

Osim sindikalnog angažovanja, novinari u privatnim medijima bi i sa predstavnicima vlasti trebalo da istrajno sarađuju na poboljšanju njihovog materijalnog i duhovnog položaja.