latinica  ћирилица
16/05/2018 |  21:29 ⇒ 21:47 | Autor: SRNA

Radojičić: Obilježavanje slave autentično za srpski narod (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je večeras da je važno držati se tradicije i da je obilježavanje slave nešto što je autentično u tradiciji srpskog naroda.
Igor Radojičić - Banjaluka - Foto: SRNA
Igor Radojičić - BanjalukaFoto: SRNA

Radojičić je dodao da je postala tradicija da se Banjalučani uoči slave Grada i Hrama Hrista Spasitelja - Spasovdana, okupe i zajedno podsjete na vrijednosti koje treba čuvati.

 "Grad Banjaluka, iako već lijep, svake godine se mijenja na bolje i u svojoj bogatoj biografiji dodaje još po neku novu sliku. Slava grada je prilika i da se podsjetimo na ono što smo uradili u prethodnoj godini", rekao je Radojičić obraćajući se građanima koji su došli da isprate kulturno-umjetnički program "U susret Spasovdanu".

On je najavio da će povodom slave grada sutra u Hramu biti služena Sveta arhijerejska liturgija, te obavljen čin osveštanja slavskog žita i kolača, ali će biti otvoren i "Banjalučki festival cvijeća" po kojem je ranije grad bio poznat.

U okviru Programa "U susret Spasovdanu", Banjalučanima su se predstavili Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva "Јedinstvo" Banjaluka, Mješoviti hor Univerziteta i Akademije umjetnosti Banjaluka, te hor sveštenika Eparhije banjalučke.

Spasovdansku svečanost uveličali su i folklorni ansambl i Narodni orkestar Kulturno-umjetničkog društva "Sveti Sava", te Ansambl narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša", guslar Ivan Popović i gradski tamburaški orkestar.