latinica  ћирилица
18/05/2018 |  14:06 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Anketni odbor o slučaju Dragičević: Šta su rekli Karan i Ilić? (FOTO)

U Narodnoj skupštini Republike Srpske održana je prva radna sjednica Anketnog odbora, formiranog odlukom parlamenta Srpske s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja mladića Davida Dragičevića.

Na sjednici, kojoj su prisustvivali i predstavnici grupe "Pravda za Davida" Ljiljana Tešanović i Borislav Radovanović, izjave su dali direktor Zavoda za sudsku medicinu Željko Karan i Darko Ilić načelnik Uprave MUP-a Srpske za organizovani i teški kriminalitet.

Željko Karan gotovo dva sata odgovarao je na pitanja anketnog odbora. Ponovio je da je uzrok smrti utopljenje, što kako pojašnjava, potvrđuje pronađena utopljenička pjena. Pojasnio je da je datum i sat napisan na potvrdi smrti, koja je uzburkala javnost, upisano kao posljednji operativni podatak da je tada bio živ.

Ističe da nije rijetkost da specijalista sudske medicine bude na uviđaju, ali priznaje da je, na poziv Darka Ilića, prvi put prisustvovao jednoj konferenciji za novinare MUP-a, za koju smatra da je bila konfuzna. Ni tada, ni danas, ističe, nije kvalifikovao o kakvoj vrsti smrti je riječ. 

Željko Karan izjava za Anketni odbor (Foto: RTRS)

"Јa nigdje nisam napisao da je zades, samoubistvo ili ubistvo, ja to nisam napisao. Ako je to utvrdila policijska istraga, to je njihov podatak ne moj", rekao je Karan.

Na konferenciju za novinare, na koju je javnost burno reagovala, osvrnuo se i Darko Ilić, navodeći da je održana uz konsultaciju sa ministrom Draganom Lukačem. Cilj je, kaže, bio da se odgovori na brojne dezinformacije. Tvrdi da je, uprava u čijoj nadležnosti su ubistva po nepoznatom počiniocu, uvrdila da nema indicija da je riječ o krivičnom djelu ubistvo i da nikada nije rekao da je riječ o zadesnoj smrti. 

"Јa sam govorio da je to vjerovatno zadesna smrt", izjavio je Ilić.

Željko Karan, izjava Anketni odbor (Foto: RTRS)

Kada je riječ o obdukcionim nalazima, Karan ističe da je jedina razlika između njegovog i nalaza specijaliste iz Beograda, napuknuće nosne kosti i procjena vremena smrti. Nije mogao povrditi, a ni demantovati da li se povrede koje su, kaže, nesporno zaživotne, mogu dovesti u vezu sa utopljenjem.

Objasnio je Karan i zbog čega iz pluća nije uzet uzorak vode, tvrdeći da se sastav Crkvene mijenja iz minuta i minut i da takva analiza ne bi pokazala ništa. Kada je riječ o toksikološkoj analizi, istakao je da je skrining nalazom koji je Zavod uradio, utvrdio prisustvo narkotika na donjoj granici i da je to preliminarna analiza koja nema dokaznu snagu. O tome je, kaže, obavijestio MUP.

"Uzeti su uzorci sa ciljem dodatne analize, ne znam da li su ih poslali", odgovorio je Karan. 

Karan tvrdi da je svoj posao u slučaju smrti Davida Dragičevića uradio u skladu sa pravilima sližbe i zakonskim propisima. Naglašava, iz ovog slučaja izvukao teorijski maksimum i da sve mora ponoviti, uradio bi obdukciju opet na isti način. 

I Darko Ilić kaže da na njega niko, ni u slučaju Davida Dragičevića, ni ranije nije uticao kako da vodi slučaj. Žali što su institucije podlegle pritisku javnosti, što, kaže, potvrđuje činjenica da je istraga izuzeta iz nadležnosti Ilićeve uprave i da je formiran tim tužilaca.

"Јako teško je izdraži pritisak javnosti, što je dovelo evo do toga da sjedim ovdje i odgovaram na privatna pitanja", istakao je Ilić.

Ističe da, prema njegovim saznanjima, Tužilaštvo, otkako je izuzet predmet iz njegove nadležnosti, nije dovelo u pitanje ništa iz izvještaja koji mu je dostavljen. Ne sjeća se da je ikada prošlo ovoliko vremena a da se Tužilaštvo nije izjasnilo da li je riječ o krivičnom djelu ili nije. Na konstataciju Branislava Borenovića, predsjednika Anketnog odbora, da i dalje nema odgovora na pitanje kako je David nastradao, Ilić je naveo da ne može reći kako se smrt "desila."