latinica  ћирилица
21/05/2018 |  20:33 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Za stočarsku i biljnu proizvodnju pet miliona KM iz budžeta Agencije za agrarna plaćanja

Skoro pet miliona KM iz budžeta Agencije za agrarna plaćanja, ove godine predviđeno je za stočarsku i biljnu proizvodnju, preradu poljoprivrednih proizvoda i nabavku mehanizacije. Јavni poziv otvoren je do 2. juna. Interesovanje poljoprivrednika je veliko.

Poljoprivredna mehanizacija glavna je karika u lancu proizvodnje. Smanjuje troškove, a povećava konkurentnost pa mnogi žele da dobiju dio "kolača" od milion i 800.000 KM, koliko je u agrarnom budžetu predviđeno za ove namjene.

"Mi ne možemo biti konkurentni ni s jednim evropskim proizvođačem ako nemamo dobru poljoprivrednu mehanizaciju koja jeftino, a kvalitetno obradi poljoprivredno zemljište", ističe Bane Andrić, poljoprivredni proizvođač.

Zahvaljujući subvencijama, Živko Mirković je proteklih godina nabavio dva traktora i tifon, a sada je konkurisao za rotodrljaču.

Komercijalna gazdinstva dobijaju 30 odsto od ukupne vrijednosti investicije, a nekomercijalna 15 odsto.

Iznos se uvećava za pet odsto, ako je nosilac gazdinstva žena, ili poljoprivrednik do 40 godina starosti. Najveće interesovanje je za mehanizaciju jer prošle godine nije bilo ove podsticajne mjere.

"Daju se izjave da je mehanizacija poprilično zastarjela i poljopprivredni proizvođači koji se ovim poslom bave ozbiljno, investiraju u tešku poljoprivrednu mehanizaciju zbog, obima zemljišta koje obrađuju", rekla je Radinka Mićić, viši stručni saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Pojedini prodavci su za nekoliko dana izdali predračune za traktore i priključke koliko za pet godina.

U odnosu na trogodišnji prosjek, sredstva za kapitalne investicije povećane su za 40 do 60 odsto, a izmijenjen je i sistem raspodjele.

"Imamo milion i po KM u okviru kapitalnih ulaganja koja se odnose na prerađivačke i skladišne kapacitete poljoprivrednih proizvoda. Kada je u pitanju podrška stočarskoj proizvodnji zatvorenih muža, sistem za pojenje i prihranu stoke je takođe u značajnom iznosu povećan", naveo je Savo Minić, direktor Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske.

Rok za ostvarivanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije ističe 2. juna. Pravo da konkurišu imaju oni koji su investirali od 1. aprila 2018. godine, osim za ulaganja u podizanje voćnih zasada koja su izvršena od 1. jula 2017. godine pa do isteka javnog poziva.