latinica  ћирилица
22/05/2018 |  14:55 ⇒ 23/05/2018 | 11:05 | Autor: RTRS

Bijeljina: Regionalna konferencija o terorizmu i migrantskoj krizi (FOTO)

U Bijeljini se održava regionalna konferencija pod nazivom "Regionalna saradnja u suzbijanju prekograničnog kriminala: Savremeni izazovi terorizma i migrantske krize", na kojoj učestvuje predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je izjavila u Bijeljini na regionalnoj konferenciji o terorizmu i migrantskoj krizi, da je nezadovoljna postupanjem institucija na nivou BiH kada je u pitanju ovaj i svaki drugi problem za koji su one nadležne.

- Ova zemlja nema ni institucije ni mehanizme na nivou BiH da odgovori nijednom problemu - ocijenila je Cvijanovićeva.

- Bez obzira što je ovo stvar koja traje nekoliko godina i na osnovu iskustva koja već postoje u regionu, očito da BiH nije spremno dočekala problem i sigurna sam da će to prerasti u krizu - rekla je Cvijanovićeva. Prema njenim riječima, ako se nastavi povećanje ili priliv nelegalnih migranata u BiH to definitivno znači kolaps sistema i veliku prijetnju.

Cvijanovićeva je ukazala da u BiH ne postoje smještajni kapaciteti za prijem migranata i da očito niko nije razvijao ni planove za zbrinjavanje stanovništva u kojim bi bilo precizirano ko šta radi.

- Zemlja koja u vrijeme kada nam saopštava da imaju dnevno 100 ili 150 nelegalnih ulazaka preko granice, koja tada saziva sastanke i pokušava da pravi neke operativne planove - nije ozbiljna - ocijenila je ona.

Cvijanovićeva je istakla da se znalo da problem migranata postoji, ali su se na nivou BiH protekle četiri godine nadali da se to neće desiti. 

Cvijanovićeva na regionalnoj konferenciji u Bijeljini  (Foto: RTRS)

Dekan banjalučkog Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić istakao je da je neophodna saradnja na globalnom nivou, kako bi se na svaki izazov pružio adekvatan odgovor.

- Uvjeren sam i da će naša konferencija dati svoj doprinos u tom smislu - naglašava Ćeranić.

 

Ćeranić je rekao da se institucije BiH ne snalaze u situaciji priliva migranata i da svaki novi bezbjednosni izazov za njih predstavlja veliku nepoznanicu. Istakao je da migrantska kriza u regionu traje više od dvije godine i da je bilo dovoljno vremena da se na iskustvima drugih nešto i nauči.

- Bilo je dovoljno vremena da se na iskustvima Srbije i Makedonije, odnosno zemalja preko kojih je prešlo stotine hiljada migranata nešto nauči i da već imamo odovor na situaciju kada ona postane mnogo više i naš problem - rekao je Ćeranić i dodao da je jasno da BiH na tom planu nije radila i da su podbacili oni od kojih se najviše očekuje - Ministarstvo bezbjednosti i Služba za poslove sa strancima.

Konferenciju "Regionalna saradnja u suzbijanju prekograničnog kriminala: Savremeni izazovi terorizma i migrantske krize" organizuje banjalučki Fakultet bezbjednosnih nauka, Kriminalističko-policijski Univerzitet iz Beograda i njemačka fondacija "Hans Zajdel".