latinica  ћирилица
22/05/2018 |  18:20 ⇒ 23/05/2018 | 11:00 | Autor: RTRS

RTRS s graničnom policijom u Hercegovini- kako izgledaju migrantski putevi?

Koristeći uvijek najkraće rute ka zapadu, migranti u Bosnu i Hercegovinu najčešće ulaze preko granice sa Crnom Gorom. Granicu prelaze ilegalno, šumskim putevima ali se snalaze i na druge načine.

Broj migranata koji koriste puteve kroz Hercegovinu u stalnom je porastu u posljednjih godinu dana.

U trebinjskoj jedinici Granične policije kažu da su migranti na svom putu dobro koordinisani i upoznati sa geografskim karakteristikama terena.

"Evidentno je da imaju odličnu međusobnu koordinaciju, da imaju instrukcije i da su dobro umreženi sa onima koji su već ušli u BiH", ističe Aleksandar Krsmanović, komadir Јedinice granine policije Trebinje.

Od početka godine do danas spriječen je ulazak 845 migranata na ovom pograničnom području i oni su vraćeni u Crnu Goru.

Prilikom prelaska iz jedne države u drugu migranti se služe mobilnim telefonima ili sličnim uređajima sa navigacijom kako bi znali kuda treba da se kreću. Znali su da se koriste i agresivnijom metodama prilikom pokušaja da ilegalno preću granicu.

Zabilježeno je nekoliko slučajeva kada su grupe migranata krišom ulazile u kamionske prikolice koje čekaju na granici.

"Ubacivali bi se tako što rasjeku ceradu na prikolici ili se zakače za podvozje, imali smo 14 takvih lica u tri grupe", kaže Krsmanović.

Kada pređu u BiH, na primjer na područje Trebinja ili okolnih gradova, obično traže taksi ili autobuski prevoz, neki uzmu i smještaj na noć ili dvije i odlaze dalje.

Bilo je nekoliko slučajeva da su migranti nađeni u nenastanjenim obvjektima ili kućama na gradskom području.

Za pet mjeseci evidentirana su 244 slujača ilegalnih prelazaka granice izmeću Crne Gore i BiH.

Onih neotkrivenih je znatno više. U Crnoj Gori već razmišljaju o postavljanju žičane ograde na nekim dijelovima granice prema Albaniji, a mediji pišu da se Mađarska ponudila da donira 25 kilometara žice za te namjene.