latinica  ћирилица
23/05/2018 |  16:29 ⇒ 19:40 | Autor: SRNA

Prodanović: Ključ rješenja minimum zajedničkog interesa SDA i HDZ-a

Član Glavnog odbora SNSD-a Lazar Prodanović istakao je, u razgovorima sa članovima Venecijanske komisije, da je ključ rješenja dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, prije svega, da SDA i HDZ BiH nađu minimum zajedničkog interesa.
Lazar Prodanović - Foto: SRNA
Lazar ProdanovićFoto: SRNA

Prodanović je, nakon današnjeg sastanka sa članovima Venecijanske komisije u Sarajevu, izjavio novinarima da je interes SNSD-a da konačno bude popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije FBiH, koji je nepotpun
već tri mandata.

- Svakog mandata političkim partijama iz Republike Srpske pripadne manje od tri predstavnika, odnosno delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH. Nadam se da će biti nađeno prihvatljivo rješenje. Smatramo da je to od izuzetnog interesa za sve - naveo je Prodanović.

Prema njegovim riječima, eksperti Venecijanske komisije saslušali su stavove SNSD-a, ali izmjene Izbornog zakona BiH nisu mogće bez saglasnosti i dogovora zakonodavnih tijela BiH.

- U tom smislu smatram da bi bilo značajno da se nađe rješenje koje bi bilo prihvatljivo za sve da ne bismo došli u situaciju da ne možemo sprovesti izborne rezultate opštih izbora u oktobru u vezi sa konstituisanjem Doma naroda Parlamenta FBiH, a samim tim i izbora bošnjačkih i hrvatskih delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH - naglasio je Prodanović.

U Delegaciji EU u Sarajevu juče je održan zajednički sastanak članova Venecijanske komisije sa predstavnicima političkih stranaka iz FBiH, a danas su prvi put u razgovore o izmjeni Izbornog zakona BiH uključeni i predstavnici srpskih stranaka.