latinica  ћирилица
25/05/2018 |  07:31 ⇒ 17:19 | Autor: RTRS

Dodik i Poltavčenko o proširenju saradnje (FOTO)

Predsjednik Srpske Milorad Dodik boravi u Sankt Peterburgu, gdje se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Dodik se ranije danas sastao sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom. Predsjednik Srpske pozvao je Poltavčenka da dođe u Banjaluku na političko - privredni skup koji bi se trebao održati u septembru.

Razgovarali su o potrebi za nabavkom lijekova i medicinske opreme iz Sanktpeterburške fabrike "Biokad", čiji su proizvodi jeftiniji i za 25 odsto, te o nastavku dogovora za remont helikoptera u Zavodu "Orao".

"Sa Srbijom razgovaramo da vlasnički uđe u preduzeće 'Orao', da bi obezbijedili kontinuitet, jer je to specifična proizvodnja i bez unaprijed osiguranih poslova nemoguće je ići na tržište, pogotovo imajući u vidu da su ranije intervencionističke snage u BuH devastirale i devalvirale sav 'Orao' kao jednu referentnu kuću u svojoj oblasti", dodao je Dodik.

On je naglasio da su na sastanku izrazili zadovoljstvo činjenicom da su nedavno u Sankt Peterburgu bili održani Dani Republike Srpske.

"Saznao sam sad da su vlasti Petrburga zadovoljne prezentacijom, možemo reći da je bilo uspješno i da je prisustvovalo mnogo naših ljudi iz raznih oblasti", rekao je Dodik, koji boravi u višednevnoj posjeti Sankt Peterburgu.

Sastanak sa Poltavčenkom (Foto: RTRS)

Predsjednik Srpske je rekao da će u Peterburgu iznijeti i jednu novu ideju, o mogućnosti saradnje u pogledu kontrole, pa čak i nabavke vakcina.

"Vakcine su jedna nova stvar koju sam želio ovdje da otvorim, danas ću je pomenuti, a zamoliću i predsjednika Rusije Vladimira Putina kada budem s njim razgovarao. Kod nas je društvo gotovo podijeljeno oko toga, ima onih koji su preplašeni i imamo, nažalost, i nekih u struci koji izražavaju sumnju u vakcine koje dolaze sa Zapada", dodao je Dodik.

On je napomenuo da nije isti kvalitet, na primjer, ni automobila koji se prave u Njemačkoj za zapadne zemlje i za jugoistok Evrope, koji je tu daleko niži.

Sastanak sa Poltavčenkom (Foto: RTRS)

Dodik je naveo da je postalo uobičajeno da se tokom Međunarodnog ekonomskog foruma u Peterburgu sastaje sa Poltavčenkom, te istakao važnost saradnje Republike Srpske i ove najvažnije i najrazvijenije ruske oblasti koja ima 12 miliona stanovnika.

"Redovno vršimo inventuru naših dogovora iz raznih oblasti", rekao je Dodik i podsjetio da je ranije Srpska potpisala memorandum o saradnji sa Peterburgom, a kasnije i akcioni plan koji se provodi.

Milorad Dodik i Aleksandar Antić (Foto: RTRS)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar energetike Aleksandar Antić učestvovali su na plenarnoj sjednici koju je vodio ruski predsjednik Vladimir Putin, uz francuskog predsjednika Emanuela Makrona i japanskog premijera Šinzo Abea i direktroku MMF-a Kristin Lagard.

U delegaciji sa predsjednikom Republike je i šef Predstavništva Srpske u Moskvi Duško Perović.

Dodik i Poltavčenko (Foto: RTRS)

Pod Putinovim pokroviteljstvom, u Sankt Peterburgu se održava Međunarodni ekonomski forum, koji je otvorio gubernator Georgij Poltavčenko.

Dodik i Poltavčenko (Foto: RTRS)

Prijavljeno je gotovo 20 hiljada učesnika iz više od sto zemalja