latinica  ћирилица
27/05/2018 |  08:08 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Proslava Dana MUP-a i Policije Srbije (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Beogradu prisustvovao centralnoj svečanosti povodom obilježavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Centralnoj proslavi ispred Narodne Skupštine, kao i brojnim manifestacijama, defileima i prikazima, na više lokacija obilježen je Dan policije. Centralnoj proslavi Dana policije prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u Vlade Srbije, ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i mnogobrojni građani.

Beograd: Dan policije Republike Srbije (Foto: RTRS)

Svečanim defileom čete konjanika Policijske brigade i policijskih orkestara Srbije, Mađarske i Poljske kroz Knez Mihailovu ulicu, počelo je obilježavanje Dana MUP-a i Dana policije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je pripadnicima MUP-a čestitao Dan policije. Ukazao je da pripadnici MUP-a obavljaju najznačajnije zadatke u državi dodajući da omogućavaju život bez straha.

"Vaša uloga se ne primjećuje dovoljno, poistovjećuju je sa represijom, zamjeraju kad ste strogi i kad ste blagi, a vi rješavate ono što drugi neće, posljednji ste u redu kada se dijele priznanja", naveo je Vučić.

Istakao je da je ovo vrijeme kada se policija ne koristi protiv neistomišljenika, da nije podigla ruku na demonstrante.

"Dugujemo vam svaki miran dan i bezbrižnu noć. Dugujemo vam ponos koji vi treba da osjećate zbog svega što radite i naš zbog toga što vas imamo", istakao je Vučić.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je rekao da je ponosan na sve momke i djevojke u plavoj uniformi, na rad svih pripadnika MUP-a koji su timskim radom postigli vrlo dobre i odlične rezultate. Istakao je da se policija svakodnevno bori sa organizovanim kriminalom i da danas u Srbiji ne postoji ozbiljna kriminalna grupa, koja može da ugrozi bezbjednost zemlje.

On je istakao da u borbi protiv kriminala i korupcije nema povlašćenih.

Pripadnicima MUP-a uručene su zlatne, srebrne i bronzane medalja za hrabrost, zasluge i posvećenost službi, a nagrađenima je čestitao i Vučić.

Pripadnici policije na svečanosti su prikazali dio svojih aktivnosti iz svakodnevnog rada, upriličen je svečani defile jedinica, a u centru Beograda organizovali su druženje sa građanima.

Obilježavanje Dana i slave MUP-a Srbije - Svete Trojice počelo je ranije danas sječenjem slavskog kolača i polaganjem vijenaca na spomen-ploču prvom ministru srpske policije Јakovu Nenadoviću.

Direktor policije Vladimir Rebić položio je vijenac na spomen-obilježje Čukur česma u znak sjećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija odigrala presudnu ulogu u sukobima na tom mjestu.

Dan policije ove godine obilježen je na svojevrstan način, a građanima je omogućeno da na najbolji način imaju uvid i u opremu i tehniku i u sposobnost kojima policijski službenici raspolažu.

Prema Rebićevim riječima, posljednjih godina ostvareni su značajni rezultati na suzbijanju kriminala, trgovine drogom, a smanjen je i broj ubistava. Značajno je suzbijena i siva ekonomija, a kada je riječ o saobraćaju zabilježen je najmanji broj poginulih u odnosu na prethodne godine.

Na centralnoj manifestaciji, ispred Doma Narodne skupštine u defileu učestvovalo je 1.200 policijskih službenika i oko 200 vozila različite namjene.

U Pionirskom parku je postavljeno više štandova gdje će građani imati mogućnost da oprobaju svoje vještine u penjanju po vještačkim stenama, da jašu konje, da se upoznaju sa forenzikom i svim drugim oblicima i načinima rada, rekao je Rebić.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije biće obilježen i u drugim gradovima Srbije prigodnim manifestacijama i aktivnostima.