latinica  ћирилица
27/05/2018 |  09:42 ⇒ 28/05/2018 | 07:48 | Autor: SRNA

Kancelarije za pomoć o imovini u FBiH rade od ponedjeljka

Direktor Republičke uprave za imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović izjavila je da će izbjegla i raseljena lica, koja imaju imovinu u Federaciji BiH, od sutra moći da se obrate kancelarijama u šest opština i gradova radi zaštite svojih imovinskih prava.
RUGIPP - Foto: ilustracija
RUGIPPFoto: ilustracija

- Zainteresovana lica, sa ciljem zaštite svojih imovinskih prava, mogu zatražiti stručnu pomoć od ponedjeljka 28. maja. RUGIP je obezbijedio šest kancelarija u Bijeljini, Zvorniku, Nevesinju, Istočnom Novom Sarajevu, Mrkonjić Gradu i dodatno banjalučku kancelariju, kao mjesto koordinacije rada svih kancelarija - rekla je Predragovićeva.

Ona je podsjetila da je Protokol o saradnji između RUGIP-a i Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske potpisan 24. aprila.

- Protokolom je uređena tehnička saradnja o pitanju pružanja stručne pomoći izbjeglim i raseljenim licima u postupku uspostavljanja ili zamjene zemljišne knjige na teritoriji FBiH, koji imaju interes da zaštite svoja vlasnička prava u postupcima koji se trenutno vode u FBiH, a po Zakonu o zemljišnim knjigama FBiH - pojasnila je ona.

Predragovićeva je napomenula da je Ministarstvo angažovalo šest lica pravne struke i šest administrativnih saradnika, kojima će se obraćati sva lica koja imaju svoje interese u postupcima pred nadležnim organima FBiH.

Uz podršku stručnih lica iz RUGIP-a, u toku je obuka angažovanih pravnika za pružanje pravne pomoći izbjeglim i raseljenim licima koji imaju nekretnine u FBiH, kako bi ostvarili svoja prava u procesu uspostavljanja ili zamjene zemljišne knjige u FBiH.