latinica  ћирилица
28/05/2018 |  11:00 ⇒ 13:10 | Autor: RTRS

Niko pouzdano ne zna identitet migranata u Salakovcu

Izbjeglički centar u Salakovcu je bez odgovarajućih odluka nadležnih institucija pretvoren u privremeni prihvatni centar za traženje azila, pa su, umjesto izbjeglica, tu smješteni ilegalni migranti čiji status, ali ni identitet, niko pouzdano ne zna, piše "Večernji list" izdanje za BiH.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

List navodi da većina migranata nije podnijela zahtjev za azil, kao i da identitet mnogi nije pouzdan jer nemaju lična dokumenta.

U tekstu se navodi da je prije pet godina ovaj centar podijeljen na dva dijela. Četiri barake, ukupnog kapaciteta 20 mjesta, postale su Centar za readmisiju državljana BiH koji moraju biti primljeni, a ostatak kampa je zadržao status izbjegličkog centra.

"Večernji list" piše da je Ministarstvo bezbjednosti BiH od Ministarstva za izbjeglice i ljudska prava BiH preuzelo nadležnost nad centrom usljed samovolje pojedinih članova Savjeta ministara i pravno sumnjivih odluka.

List ističe da je 11 radnika Centra primorano da brine o znatno većem broju korisnika, koji nemaju ni status izbjeglica, niti lica izručenih BiH po pravilima readmisije.

"Budući da je centar u Salakovcu potpuno neprikladan za sadašnju namjenu, niko ne zna koliko, zaista, u njemu boravi osoba. Bezbjednosni sistem unutar Centra je nezadovoljavajući, pa jedni migranti konstantno izlaze, drugi dolaze, a kontrola je, jednom riječju - nikakva", navodi se u tekstu.