latinica  ћирилица
29/05/2018 |  15:18 ⇒ 15:27 | Autor: SRNA

U Laktašima održan "Dan polja uljane repice"

Na oglednim poljima Јavne ustanove Poljoprivredni institut Republike Srpske u Aleksandrovcu kod Laktaša danas je održana manifestacija "Dan polja uljane repice" s ciljem promocije i širenja površina pod raznim vrstama uljarica u Srpskoj.
Dan polja uljane repice - Foto: SRNA
Dan polja uljane repiceFoto: SRNA

Iz Instituta je saopšteno da su na manifestaciji prezentovani poljski ogledi sa različitim sortama i tehnologijom uzgoja uljane repice.

"Uljana repica kao industrijska biljka ima ogroman značaj jer se kao jedna od glavnih uljarica u svijetu gaji na 36 miliona hektara. Uloga Instituta u procesu povećanja proizvodnje uljane repice i ostalih uljarica kod nas je pronalaženje najpogodnijih tehnologija proizvodnje s ciljem povećanja prinosa i kvaliteta", naveli su iz Poljoprivrednog instituta.

Iz ove ustanove navode da veći prinosi i bolji kvalitet zrna predstavljaju osnov za povećanje profitabilnosti i motivacije domaćih proizvođača za povećanje obima proizvodnje uljarica.

"Povoljna okolnost za ostvarivanje ovog cilja je što poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost direktne prodaje uljarica domaćem prerađivaču - kompaniji 'Bimal' Brčko, ali i drugima koji proizvode stočnu hranu", navode iz Instituta.

Podsticajne mjere Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, istakli su u Institutu, dodatno doprinose povećavanju obima proizvodnje uljarica, čija je važnost istaknuta i u Strategiji razvoja poljoprivrede Srpske do 2020. godine.

Iz Instituta su napomenuli da napredak u ovoj oblasti otežavaju klimatske promjene i globalno otopljavanje, zbog čega je potrebna bolja organizacija, povezivanje svih učesnika u proizvodnji i veća primjena agrotehničkih mjera, prije svega navodnjavanja.